A fogyás alapszabályai

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Manapság alapvető igény és nem csak a nők körében, hogy megfelelően karcsú, edzett, formás testünk legyen. Számtalan edzésmódszer és különböző, érdekesebbnél érdekesebb, csodamódszernek beállított diéta található az interneten, szórólapokon. A különböző gyártók is meglovagolták ezt az új, amúgy dicsérendő és hasznos divatot, és rengeteg csodaszernek kikiáltott, sok esetben káros vagy egyáltalán nem használós ételt, étrend-kiegészítőt, teát, kapszulákat dobnak piacra. De hagyjuk ezeket, nézzük inkább meg, mit kell betartani józan ésszel ahhoz, hogy fogyjunk.

Sok zöldség elfogyasztása: A zöldségek alapvetően egészségesek, alacsony a kalóriatartalmuk, mégis rengeteg tápanyagot, élelmi rostot, vitaminokat és egyéb anyagokat tartalmaznak, melyekre a szervezetünknek napi szinten szüksége van. Ehetjük nyersen (egyébként így a leghatékonyabb és legegészségesebb), vagy párolva, grillezve, csőben sütve, krém levesnek is. A zöldségek antioxidánsban gazdagok, így a szabadgyökökkel is elbánnak. A zöldség, megfelelően elkészítve roppant ízletes, nagyobb mennyiséget is elfogyaszthatunk belőle, ezzel telítve a gyomrunkat, így nem leszünk éhesek és nem fogunk kenyeret, vagy hasonlókat kívánni.

Fogyasszunk szénhidrátok helyett fehérjét: A fehérje az izmok építésére alkalmas, a protein az izomszövet regenerálódásában játszik szerepet. A magas fehérjetartalmú ételek, vagy étrend-kiegészítő formájában elfogyasztott fehérje, mint például a fehérjeturmix nagymértékben csökkenti az éhségérzetet, táplál és még ízletes is, hiszen sok olyan por kapható, ami már leve ízesített vagy nyugodtan ízesítheted magad is, persze nem cukorral. A tojás, a csirkemell filé, a tengeri halak rengeteg fehérjét tartalmaznak, egészségesek és rendkívül finomra el lehet őket készíteni. A tojás sárgájával viszont vigyázni kell, napi egy sárgáját fogyasszunk inkább több fehérjével, mert a sárga rész nagy mértékben növeli a rossz koleszterin szintjét.

A kalóriaszámlálás helyett a szénhidrátbevitelt számold: A szénhidrátbevitel a felelős a hízásért. Csökkentsd a szénhidrátbeviteled és máris sokkal gyorsabb lesz az átalakulásod. Napi 20 g szénhidrátra azonban szükséged van, ez alá sose menj, mert a szervezetnek kell ennyi. Akkor jársz a legjobban, ha a reggeli órákban, vagy az edzések környékén fogyasztod a nagyobb mennyiségű napi szénhidrát adagodat, így az el is használódik ahelyett, hogy lerakódna.

Ne koplalj: A szervezet, ha éhezik, átáll raktározó üzemmódra és mindet eltesz, amit csak tud. Még ez a kisebb baj. a nagyobb probléma az, hogy éheztetéssel egy csomó olyan anyag kimarad a napi étkezésből, amire szükséged van. Inkább mozogj többet, de ne éheztesd magad!

Mozogj sokat: A fogyás, a szép, formás és egészséges test csak akkor érhető el, ha rendszeresen sportolsz. Lehet ez futás, súlyzózás vagy valamilyen aerobic, de valami kell, különben maximum vékony lehetsz, formás már csak szerencsével.