A Lépcsőzőgép és a Taposógép Közötti Különbségek, Előnyök

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Sokan nevezik lépcsőzőgépnek és taposógépnek is ugyanazt a sporteszközt. Még hivatalos, profi oldalakon is ezzel az azonosítással lehet találkozni. Tulajdonképpen elmondható, hogy e két elnevezés egymás szinonímájaként él a köznyelvben és a sport világának nyelvében is, de helytelenül. Igazából a funkciót, használatot, célt tekintve hatalmas, majdhogynem teljes az átfedés a két szerkezet között, ám a konkrét tény az, hogy e két elnevezés nem egymás szinonímája, hanem valójában két különböző sporteszköz megnevezései. Ahogy a két említett szót, úgy magukat az eszközöket is számtalanszor nevezik meg tévesen. Egy taposógépet megneveznek helyesen, de ugyanúgy lépcsőzőgépként is.

Tisztázzuk a félreértést!

A taposógép egy egyszerűbb eszköz, mellyel lényegében a menést lehet imitálni, de kissé intenzívebben, kisebb lépésekkel, mint, ahogy a sétáláskor megszokhattuk. A taposógép esetében nem emeljünk magasra a lábunkat, az egszerűbb taposógépeknél ráadásul a lábujjak pozíciója nem is változik. Kisebb megterhelést jelent a farizomnak és a combizmot nem is tornáztatja meg nagy mértékben.

A lépcsőzőgép előnyei

A lépcsőzőgép ezzel ellentétben a farizmot és a comb izmait is erősen munka alá vonja. A taposógép a vádli erősítésére is használható, a lépcsőzőgépnél a vádli csak mellékesen kap terhelést. A lépcsőzőgépnél, ahogy a neve is mutatja, a lábat emelni kell, mintha lépcsőn haladnánk felfelé.

A taposógéphez képest a talp nagy utat tesz meg. A taposógépek egszerűbbek, néha csak magából a talpat alátámasztó "taposandó" felületből és két, gumis madzagra illesztett fogantyúból állnak, míg a lépcsőzőgépek mutatnak némi hasonlóságot az elliptikus trénerekkel.

Bonyolultabb, erősebb kialakításuk van, méretre természetesen nagyobbak a taposógépeknél és fogófelületükbe már szinte mindig pulzusszámlálót építenek be. Vannak olyan gépek, melyekről első ránézésre nehéz eldönteni, hogy melyikek is a kettő közül, de használatuk egyértelműen eldönti a kérdést.

Ha azonban mégis tévesen neveznénk meg bármelyiket, nem fognak kinevetni, sőt, nem kell atomfizikusnak lenni, hogy kiszámoljuk, mennyi a valószínűsége, hogy a gép téves megnevezése után azt kapjuk, amire valójában gondoltunk, hiszen mostanában még a jobban hozzáértők sem tesznek különbséget. A két gép máshogy hat, így azzal azért tisztában kell lenni, hogy a magasra emelős vagy a taposgatós kell-e.