Az evezőpad használatának előnyei

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Az evezőgépek kevésbé népszerű, sőt, kevésbé ismert fitneszgépek, mint a futópadok, szobabiciklik, de még az elliptikus trénerek is megelőzik. Manapság ez a helyzet javuló tendenciát mutat. Egyre többen ismerik fel, hogy az evezőpadok az egész testre ható mozgásforma biztosításával a kardiózásra és az izomedzésre is kiválóan alkalmas eszközök.
Nem csupán egyféle mozgásformára használhatók, nem csupán egy fokozaton működnek, így hatékonyak még a profi sportolók felkészítésében is.

Az evezőgép sokat segít a fogyókúrában, mivel a megfelelő fokozatra állítva, a megfelelő intenzitással használva kardio edzést lehet vele végezni. A kardiózás aerob edzés, amely a keringési rendszerek felpezsdítésével éri el, hogy felgyorsuljon az anyagcsere és elkezdjenek kiürülni a zsírraktárak.

A kardiózás lényege, hogy közepes intenzitások, legalább negyven percig végezzünk folyamatos mozgást. Ennyi idő kell ahhoz, hogy a szervezet úgy érezze, huzamosabb ideig lesz kitéve nagy megterhelésnek, ezért elkezdi hasznosítani a raktárakban tárolt zsírt. Először az izomrostok közül használja el, majd később kezdi el a bőr alóli raktározóhelyekről energiává alakítani.

Az evezőgépen ugyanúgy elérhető a megfelelő kardio edzés, mint a futópaddal, elliptikus trénerrel.
Az evezőgép előnye a futópaddal és további, hasonló célt szolgáló fitneszgépekkel szemben, hogy nem csupán kardozásra alkalmas, hanem komoly izomedzések kivitelezésére is tökéletes alternatíva. A megfelelő fokozat kiválasztásával megadjuk a terhelést, majd a megfelelő intenzitással a megfelelő ideig, vagy mozdulatszámig végezzük az edzést.

Az evezőgép komplexen hat a különböző izomcsoportokra, lényegében az összes nagy izomcsoportot megdolgoztatja, mivel a mozdulatok tökéletes kivitelezéséhez a láb izmai, a törzs izmai, a hát és karizmok mind szükségesek, persze nem egyidőben. Aki izmot szeretne magára építeni, ugyanúgy hatékonyan használhatja az evezőgépet, mint az, aki a túlsúlyból szeretne lefaragni.

A fogyáshoz nagyban hozzájárul, ha nagyobb az izomzat, mert az izom fenntartása alapállapotban is sokkal több energiát igényel, mint a zsírréteg fenntartása. Aki izmosabb, gyorsabban fogy, naponta több energiát használ el, mint az, akin csak annyi izom van, amennyi feltétlenül szükséges. Az evezőgéppel el lehet intézni egy füst alatt az izomépítést és a kardiózást is, így két legyet ütünk egy csapásra.

Igaz, hogy egy jó evezőgép nem olcsó mulatság, de mivel nem kell két gépet megvenni, hogy izmot építsünk és kardiózhassunk is, egyértelműen megéri az árát. Vannak összecsukható kivitelek is, és folyamatos fejlesztésnek van kitéve az eszköz, így a lehetőségekhez képest az újabb darabok már nem foglalnak olyan nagy helyet, mint a kezdeti evezőgépek.