Az iskolai testnevelés órák haszna

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A tesiórához a gyerekek kétféleképpen állnak hozzá. Vannak, akik alig várják és vannak, akik egész egyszerűen gyűlölik. Nos, hiába, a testnevelés óra kötelező tantárgy, ráadásul most már magas óraszámban van jelen a gyerekek órarendjében. Sok iskola sajnos nem rendelkezik megfelelő testnevelés tanárokkal. A testnevelés órának nem csak arról kell szólnia, hogy fociznak, futnak, kötelet másznak a gyerekek. A testnevelés óráknak a lényege az lenne, hogy a fiatalokat még időben megtanítsa arra, hogy a sportolás az egész életre kiható, jótékony és elmaradhatatlan tevékenység.

Minden diákkal külön kellene foglalkozni, hiszen a testük más és más, valamint az erőnlétük, állóképességük is különböző, ahogy mindenkinek. A tesiórák feladata az, vagy az lenne, hogy minden diákot egy olyan edzettségi szintre fejlessze fel, amely az egészséges élet alapkövetelménye. Minimum.

Emellett a mozgáskoordináció javulását, a biztosabb mozgást, a hajlékonyságot és erőnlétet is javítani hivatott. A testnevelés órák azért is fontosak, mert a tanulás, sok esetben az iskola és otthon közötti napi szintű busszal, egyébbel történő ingázás során a szervezet belassul.

Mindezt fel tudja pörgetni egy jól levezényelt testnevelés óra. Negyvenöt percnek elégnek kell lennie egy kiadós edzéshez, amely azért annyira nem terheli meg a gyerekeket, hogy a rákövetkező órákon csak a pihenéssel tudjanak foglalkozni. Egy jó tesióra után a dolgozatírás is könnyebb, mert az agy frissebb, a keringés felpezsdíti az egész szervezetet.

A testnevelés órák sajnos nem legek ahhoz, hogy az elhízással fel tudják venni a küzdelmet, pedig az oktatásért felelős szakemberek szerint a napi szintű testnevelésórák hatékonyak lennének az ilyen jellegű problémák leküzdésében. Sajnos azonban az egészségtelen táplálkozás, az iskolán kívüli teljesen passzív életmód sokkal nagyobb hatást gyakorol a gyerekekre, így az elhízással hiába küzdene az iskola, sikert csak a szülőkkel együttműködve lehet elérni.

Az is probléma, hogy az óvodából iskolába átkerült gyerekek nagy része már túlsúlyos, így nem csak az elhízás megelőzése a cl, hanem az is, hogy a már elhízott gyerekek egészségi állapotán javítsanak. A testnevelés órák másik része a testi nevelés, amely annyit takar, hogy a testünkre való odafigyelésre, a testünk megfelelő ápolására tanít, buzdít. Ebbe a helyes tisztálkodás, az életmóddal kapcsolatos témák is beletartoznak.

Valamint a tesiórák részét kell/kellene képeznie a sportokkal való megismerkedésnek, némi sporttörténetnek is. Sajnos a gyakorlatban mindez elmarad és marad helyette a futás, a felülések osztályozása, némi gimnasztika, esetleg kézilabda, kosárlabda vagy ami éppen az iskola profiljába beletartozik.