Az ülőmunka veszélyei

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 

Manapság az életünk elkényelmesedett, autóval járunk, mozgólépcsővel, vagy lifttel közlekedünk, szinte mindenhez van távirányítónk és az emberek többsége ülőmunkát végez.

Ezek mozgásszerveink egészségére nincsenek jó hatással. Károsodásuk igen hamar, már iskolás korban megkezdődhet.

Hiszen gyermekeink egyre több időt töltenek a falak közt, a testnevelésórák száma jóval a kívánatos alatt van, ugyanakkor a tananyag egyre bővül, amit leginkább íróasztal mellett lehet elsajátítani, ezen kívül a játékok és a közösségi élet is egyre inkább számítógéphez kötődik. Később sokunk munkájának jellege is megkívánja a hosszú ideig tartó mozdulatlanságot, esetleg a klaviatúra ütögetését. Már az is komoly egészségügyi következményekkel jár, ha napi tíz órát görnyedünk a monitor előtt.

Milyen problémákat okozhat az ülőmunka? ülőmunka veszélyei gering tartás

Az ülő életmódnak köszönhetően, kóros izomtónus eloszlás alakul ki a szervezetben, nagyrészt a nyaki izmok görcsössé válnak, a gerinc stabilitását szabályozó mély hátizmok munkája háttérbe szorul és gyengül. A nem megfelelő helyeken kialakult izomtónus-fokozódások, akár a végtagok zsibbadását, fájdalmát is kiválthatják. Rossz testtartás alakul ki: a vállak előreesnek, a gerincoszlopot rendellenesen terheljük, így akár porckorongsérv is kialakulhat. A nyaki gerinc és a nyakizmok eltérései, gyakran okoznak fejfájást, súlyos esetben szédülést A rendszertelen, apró mozgások ártalmai, az izmok, az inak, ínszalagok és az idegek szempontjából egyre többször hangoztatott fogalom az RSI-szindróma. ( "Repetitive Strain Injury" "ismétlődő megterhelésből adódó ártalmak"). Ez a nagy ismétlésszámmal végzett apró mozdulatok okozta megerőltetés, túlterhelés következményeként kialakuló izom, ín, ideg, és egyéb lágyrész károsodások gyűjtőneve, melyek idővel a különböző ízületekben azok megerőltetése miatt, fájdalmakhoz, gyulladásokhoz vezetnek. Eleinte kisebb, pár nap alatt elmúló fájdalmak jellemzik, amelyek egyre sűrűbben jelentkeznek, majd már akkor is folyamatosan érezzük, amikor nem is dolgozunk: akár éjszaka is felébredhetünk rá. Érdemes komolyan venni ezt a problémát, mert ha már kialakult, ugyanúgy, mint a gerinc panaszainál a gyógyítása sokkal hosszadalmasabb. Tehát váll, könyök és a csukló fájdalmának esetén gondoljunk ennek a veszélyére. (Pl. a számítógépes egér rendszeres használata a hüvelyk és mutató ujjak ízületi fájdalmához és gyulladásához vezethetnek.)

Magas vérnyomás, gerincfájdalom, teniszkönyök
Az ülőmunkával párosuló életvitel további súlyos következménye lehet például a magas vérnyomás is, mely szintén közvetett hozadéka lehet a folyamatos ücsörgésnek. Az állandó stressz, a mozgáshiány és a túlsúly egyaránt szerepel a hosszú ideig lappangó betegség kiváltó okai között. A rossz tartás következtében kialakuló krónikus nyak- és gerincfájdalmakhoz vagy a rendszeres számítógép használók körében egyáltalán nem ismeretlen csuklófájdalmakhoz is az ülőmunkán keresztül vezethet az út. Ha nem fordítasz időben kellő figyelmet a tünetekre, akkor egy sokkal súlyosabb betegség, a teniszkönyök kialakulása sem kizárt.

Cukorbetegség
Legfrissebb kutatások, a folyamatos ülőmunka egyik súlyos következményeként említik a cukorbetegséget. Ennek legfőbb oka, hogy az állandó ücsörgés egyike a legkevesebb energiát igénylő tevékenységeknek. (Még rágózás közben is több kalóriát égetünk el, mint akkor, ha ülünk.) A már említett kísérlet rámutatott, hogy a lipoprotein lipáz nevű enzim aktivitása a folyamatos ülőmunka során alaposan lecsökken. Ez azért nagyon veszélyes, mert ez a molekula központi szerepet játszik az anyagcserében, mely az enzim aktvitásának csökkenésével szintén lelassul. Az anyagcsere-folyamatok lassulásával a szervezet számára kedvezőtlen folyamatok indulhatnak be, melyek a méreganyagok felhalmozódásához, elhízáshoz és akár cukorbetegség kialakulásához is vezethetnek.

folytatjuk...