Az úszás áldásos hatásai

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A futás és biciklizés mellett az úszás az egyik legkomplexebben ható mozgásforma és a három közül ez az, ami a legkevésbé veszi igénybe az izületeket. Az úszás az állóképességre épít, ezt nagy mértékben javítja, de olyan kíméletesen, hogy alig lehet észrevenni, mikor tolja ki határainkat. Az aerob mozgásformákhoz hasonlatosan számos pozitív hatása van, nem csak sport, de közérzetjavító tevékenység is egyben.

Részletezve, az úszás kedvezően befolyásolja a szív-és érrendszeri működést, a légzőrendszert, és ezek következtében, a szervezetben folyamatosan végbemenő különböző anyagcsere folyamatokat is. Az úszás hatékony fogyókúrás program, hiszen egy óra intenzív úszkálás akár 700 kalóriát is elégethet, ugyanakkor pont ennek a nagy energiaigénynek köszönhetően, növeli az éhségérzetet és evés közben később következik be a teltségérzet.

De nem csak az elhízás megelőzésében vagy kezelésében van nagy szerepe, hanem számos betegség kezelésében is. A csontritkulásra például nagyon jó hatással van, mivel úszás közben a csontok nem terhelődnek, azonban az ideg és izomkoordinációt javítja, erősíti az izmokat, így közvetve csökkenti a csonttörés esélyeit.

Más izületi betegségeknél szintén az úszás ajánlott mozgásforma, hiszen a beteg izületekre a vízben a testtömeg csak igen kis része nehezedik, így a beteg terület nincs kitéve mégerősebb romlásnak, ráadásul az izmok megdolgoztatása fájdalommentes.

Az aerob mozgásformák, így az úszás is kedvező hatással van a szellemi teljesítőképességre, valószínűleg a fokozott oxigénellátás miatt. Számos diplomás úszó, vizilabdázó ismert, akik nem csupán fizikai, de szellemi teljesítőképességükkel is az élen járnak.

Valószínűleg a kettő összefüggésben van egymással. Az úszás során mindezek mellett még boldogsághormon szabadul fel, a mi nagyobb teljesítményt, jó közérzetet biztosít, így a depresszió kezelésében is nagy szerep jut az úszásnak, mint sportnak.

Az anyagcsere javítása révén a cukorbetegséget is pozitív irányba befolyásolja.