Az vagy, amit megeszel.

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A táplálkozás életünk egyik alapja, enélkül nem maradnánk életben. Mindenki műveli, naponta többször, abba viszont kevesen gondolnak bele, hogy testük abból épül fel, amit a tányérra pakolnak, majd elfogyasztanak. Ha ezek egészséges, természetes alapanyagok, akkor a test is ezekből fog épülni és szépülni. Ha viszont ezek műételek, mérgek, felesleges anyagok, akkor ezeket fogja a szervezet építkezésre felhasználni.
Élethosszuk és életminőségünk attól függ, mennyire vigyázunk testünkre.

Megfelelő tápanyagok bevitelével megnövelhetjük élettartamunkat és ezt a meghosszabbított időt kellemes közérzettel fogjuk eltölteni. Ha viszont olyan anyagokkal terheljük szervezetünket, ami káros és emellé még ráadásul nem adjuk meg neki a működéshez, regenerálódáshoz szükséges dolgokat, ne számítsunk sok jóra.

Az elhízás népbetegség több országban is. A túlsúly érrendszeri és szívbetegségeket, izületi panaszokat és sok más egyéb betegséget eredményez. Attól, hogy valaki sokat eszik, lehet túlsúlyos, de ez nem jelenti azt, hogy el van látva kellő mennyiségű és minőségű tápanyaggal.

A kólában például rengeteg energia van, viszont tőanyag egyáltalán nincs. Hízunk tőle, a benne lévő káros anyagok rossz hatást gyakorolnak szervezetünkre, viszont a működéshez szükséges anyagok közül semmit nem juttat be. A cukros édességekkel nagyrészt ugyanez a helyzet.

Ha pékárut eszünk, a fehér kenyér a kólához hasonló, ám azért ebben legalább van némi tápanyag. Ha viszont a teljes kiőrlésű vagy a rozskenyeret válasszuk, kevesebb kalóriát viszünk be, de a szervezet feltöltődik számára szükséges tápanyaggal.

A teljes kiőrlésű kenyerekből éppen ezért nem eszünk meg akkora mennyiséget, mint a fehérlisztből készül pékárúkból. Teli vannak rosttal, és hamarabb jelzi a szervezet, hogy elég volt.

Ha megnézzük a gyümölcsöket, zöldségeket, gabonát, olajos magvakat, láthatjuk, hogy kicsattannak az egészségtől. Az egészséges növények jó hatással vannak ránk, táplálóak és nem tartalmaznak káros anyagokat. Nem mindegy miből építkezünk!