B17 vitamin, méreg vagy gyógyszer?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A B17 vitamin egy nagyon érdekes anyag és igazából nem is vitamin. Akinek ismeretekkel rendelkezik a rákbetegséggel kapcsolatban, az valószínűleg hallotta már a B17 vitamin nevét. Igazából ez az anyag az amigdalin, ami a barack, a mandula és sok más csonthéjas gyümölcs magjában megtalálható. Az amigdalinnak van egy félszintetikus származéka, amit laetrilenek neveznek, ez mindkettő cianogén glikozid. A cianogén glikozid bizonyos enzimek (béta-glükozidáz) hatására cukormolekulára, benzaldehidre és hidrogén-cianidra bomlik. A hidrogén-cianid tulajdonképpen a cián, ami a földön megtalálható egyik legerősebb méreg.

Nos akkor valószínűleg ez a B17 vitaminnak nevezett anyag sem lehet oly nagyon jótékony hatású. Pedig egy időben voltak olyanok, akik az ellenkezőjét állították, Amerikában még egy nagyon komoly és súlyos következményekkel járó kísérletet is végeztek, emberek bevonásával, akik sajnos halálukat lelték a kísérlet során. Attól kezdve az USA-ban ez egy teljesen betiltott anyagnak számít.

Az amigdalint 1830-ban izolálta egy francia kémikus, majd 1892-től kezdték el Németországban daganatellenes gyógyszerként használni. Nagyon hamar elvetették, mert nem hozott eredményeket, sőt mérgezőnek bizonyult.

1920-ban új szerepet találtak neki, Ernest Krebs whisky ízesítésére használta, majd később fia, Dr. Ernest Krebs azt állította, hogy jó eredményeket ért el daganatos betegeknél, B17 vitaminnak is ő nevezet el 1952-ben. 1950-től kezelt ezzel az anyaggal daganatos betegeket, ám ezzel egyidőben a tudósok is 20 emberi és állati daganat modellen végeztek vele kísérletet, nulla eredménnyel.

Sajnos az viszont kiderült, hogy a B17 vitaminnak tévesen elnevezett anyag súlyos méreg, ám ennek ellenére nagyon jó reklámja volt/van, így sok daganatos beteg kezdte el használni a gyógyulás reményében.

Krebs eleinte azt állította, hogy az ő kísérletei alapján az amigdalin gyógyítja a rákot, később módosította és már csak azt állította, hogy meggátolja a terjedését és növekedését, ám állításait nem tudta bizonyítani a tudósok előtt. A Kaliforniai Orvostársaság megkereste Dr. Krebst az anyaggal kapcsolatban, így kiderült, hogy Krebs semmiféle klinikai vizsgálatot nem végzett, állításait csak elméleteire alapozta.

A B17 jótékony hatása egyáltalán nem igazolt, ám mérgező hatására voltak példák, melyek viszont nem minősítheti még konkrétan méreggé. Jelenleg az anyag sajnos könnyen beszerezhető, de Magyarországon az OGYI (Országos Gyógyszerészeti Intézet) nem engedélyei gyógyszerként, valamint gyógyhatású készítményként való árusítását.