Beszéljünk a cinkről

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Talán kevesen tudják, hogy a cink szervezetünk majdnem minden sejtjében megtalálható. Több mint 3000 különböző emberi enzim és fehérje építőköve. Fontos szerepet tölt be az immunrendszer támogatásában, cink nélkül a táplálékok megfelelő lebontása, és az anyagcsere lehetetlen. Talán nem is gondolnánk, de legnagyobb mennyiségben az agyban található, részt vesz az idegsejtek hálózatában zajló kommunikációban.

De szintén szerepet játszik a termékenység, a szaporodás fenntartásában. Fontos szerepe van továbbá a DNS szintézisben, új szövetek képzésében, a sejtek egészséges fejlődéséhez nélkülözhetetlen a jelenléte.
Szintén nem közismert, hogy a cink a megfázás tüneteit egyrészt enyhíti, másrészt pedig lerövidíti a betegség időtartamát.

A cink továbbá többszörösen jótékony ellenőrzést gyakorol a szervezet energiatermelésében, mind e mellett a haj, bőr, köröm normál állapotának fenntartását is elősegíti. Felhasználható a pattanások ellen, segíti a sebek gyógyulását. B6 vitaminnal együtt szedve segíti a férfiak potenciazavarait, csakúgy, mint nők esetében a szabálytalan ciklusban jelentkező menstruációs problémákat is.

Sportolóknak elengedhetetlen, hogy nagyobb mennyiségben vigyenek a szervezetükbe cinket annak pótlása érdekében. Fontos, hogy a kalcium és a magnéziumpótlást a cink pótlásával egyidejűleg alkalmazzuk.

A cink felsorolt fontos hatásai miatt törekednünk kell tehát arra, hogy lehetőleg természetes formában, minél több fehér bab, burgonya, lencse, élesztő fogyasztásával, vagy akár étrend-kiegészítő formájában gondoskodjunk a cink pótlásáról.

Szervezetünk cink hiányos állapotát jelzi a fáradékonyság, az ellenálló és teljesítőképesség csökkenése, az elhúzódó sebgyógyulás, az étvágycsökkenés, esetleg hasmenés. Ugyanakkor a cink túlzott bevitele problémát is okozhat, mint például hányást, rosszullétet.