Bolgár zsák- a birkózók edzőpartnere

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A bolgár zsák, azaz „bulgarian bag” egy régi, funkcionális edzéseknél használt eszköz, melyet főleg a birkózok fejlesztésére alkalmaztak és alkalmaznak mind a mai napig. Jelenleg ez az eszköz a core-training igen fontos és megkerülhetetlen eszköze, de használata egyre inkább terjed más jellegű sportok edzéseire is. Roppant egyszerű tornaszernek számít, lényegében egy megtömött zsák, melyen fülek és kapaszkodók találhatók. A bolgár zsák arra alkalmas, hogy hatékonyan növelje a törzs rotációs erejét. Ez a birkózásban ott válik előnnyé, mikor dobni, húzni kell az ellenfelet. A bolgár zsák dinamikus mozgatása, mint edzés, a fő izomcsoportok nagy részét megmozgatja, kőkeményen megdolgoztatja, ezáltal fejleszti is.

Nem csupán a karok vagy a törzs izmait teszi erősebbé, masszívabbá, de a lábak izomzatát is. Emellett az egyensúlyérzéket és koordinációs képességeket is fejleszti. Manapság a különböző funkcionális eszközök egyre inkább részét képezik a fitnesz edzéseknek.

Az erőfejlesztő fitnesz edzések manapság egyre elterjedtebbek, a funkcionális edzések szabályainak lazítása és az egyéb fitnesz elemek bekeverése után olyan különböző edzésmódszerek jönnek létre, melyek hatékonynak bizonyulnak a nem profi sportolók esetében a megfelelő testsúly elérésére, megtartására, az általános erőnlét és egészség kialakítására. A bolgár zsák is egyre többször fordul elő a különböző fitnesz órákon, mint hatékony eszköz, ahogy például néhol már a gym kalapács vagy éppen az edzőhevederek is szerepet kapnak.

A birkózók robbanékony és rotációs erejének javítása mellett, a bolgár zsák alkalmazása több más eszköz használatát is ki tudja váltani. Ez azért érdekes, mert tulajdonképpen valóban egy faék egyszerűségű holmiról van szó.  A bolgár zsák esetében azonban elővigyázatosnak kell lenni, mert ha nem megfelelő súlyú zsák kerül valaki kezébe és túl nagy súllyal kezd bele a dinamikus edzésbe, nagyon könnyen szenvedhet sérülést, ami súlyos is lehet.

Általában életkor és testsúly szerint szokták megadni, hogy milyen súlyú zsák ajánlott az edzéshez. Természetesen hiába van meg valakinek az életkora az adott zsákhoz, ha az erőnléte még nincs megfelelő szinten. A 13-14 éves gyerekek számára például a 10 kg-os bolgár zsák az előírt, de a 14 éves és 50 kg fölötti gyerekek számára ugyanúgy a 15 kg-os zsákot ajánlják, mint ahogy ugyanez passzítható a 15 éves, de 50 kg alatti gyerekekhez.

A 19-20 éves korosztály, ha 60 kg feletti, akkor 30 kg-os bolgár zsákkal célszerű edzenie, a 21 év fölöttieknek, ha 60 és 90 kg között mozog a testsúlyuk, a 40 kg-os zsákot ajánlják, ha pedig 21 év fölötti és 100 kg-nál nehezebb az illető, akkor a 45 kg-os zsákkal érdemes edzenie.

A bolgár zsák készülhet bőrből, de szintetikus anyagból is, lényeg, hogy masszív és strapabíró legyen, a töltetének pedig sok esetben gyapjút és homokot használnak.