Combizmok edzése súlyzóval

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A comb és farizmok edzése, formálása nőknek és férfiaknak egyaránt fontos. Nem csak a sportolók, testépítők számára van ennek jelentősége, hanem tulajdonképpen mindenkinek, hiszen a formás, szép test csak jó lehet. Nem kell hatalmas megerőltetés ahhoz, hogy egy kicsit izmosodjunk és formálódjunk. A lábemelgetések, a guggolás, a futás a lépcsőző vagy taposógépek használata nagyon sokat tud segíteni, ez természetesen a mozgásformák végzésének gyakoriságától, intenzitásától, nehézségi fokától is függ. Ha már túl vagyunk a saját testsúllyal végzett gyakorlatokon és még szeretnénk fejlődni, akkor jöhet a súlyzókészlet.

A súlyzókészletből a súlyzórúdra és erőnléttől függően néhány súlytárcsára van szükség. A súlyzórúd plusz megterhelést jelent, így a szokványos gyakorlatok most új köntösben bújnak és újabb fejlődésre késztetik az izomzatot.

A comb és farizmok edzésére a súlyzórúddal való guggolás az egyik legjobb gyakorlat. Helyezzük a súlyzót a hátunk felső részére, fogjuk meg a rudat széles fogással. Az alapállásnál a fej legyen felemelve, a hát egyenes, állj 40-50 cm-es terpeszben. Guggolj le, természetesen itt is igaz, hogy guggoló helyzetben a combod párhuzamos legyen a talajjal, majd emelkedj vissza. A hát folyamatosan egyenes, a fej előre néz. Elvégezheted a gyakorlatot zárt állásban is, sőt, néha nem árt a változatosság, válogasd a terpesz nagyságát.

A belső combra is érdemes edzeni, ehhez az egyik legjobb súlyzós gyakorlat a mély guggolás, széles terpeszben, rúddal. Ismét tedd a súlyzót a hátad felső részére, tartásod legyen ugyanolyan, mint az előző gyakorlatnál, de most 80 cm-es terpeszbe állj be. Guggolj le, míg a combod párhuzamos lesz a talajjal, majd emelkedj vissza. Lélegezz be guggoláskor, lélegezz ki felemelkedéskor. A térdek legyenek távol egymástól, a lábfejed kissé kifordítva is állhat.

Egy érdekes és viccesnek tűnhető gyakorlattal a combizmokat, farizmot és combközelítőket is jól meg lehet dolgoztatni. Ez mókásnak tűnő, ámde roppant hatékony gyakorlat a Jefferson-emelés névre hallgat. A Jefferson-emelésnél a súlyzórúd a lábak között helyezkedik el, miközben terpeszben állsz. Jobb kezeddel magad előtt, ballal magad mögött fogd meg a súlyzórudat.

Hátad egyenes, fejedet tartsd felfelé. Guggolj le, ahogy az eddigieknél(guggoló állásban a comb párhuzamos a talajjal), majd emelkedj fel egyenes állásba. Minden emelést a comb- és az alsó hátizmokkal végezz, így lesz hatékony.
Komoly comb és farizom edzést jelent az is, ha a kitöréseket (oldalra, előre) szintén súlyzórúddal a hátadon végzed, de ehhez a kézisúlyzók is megfelelő eszközök. Mindig ügyelj, hogy ne erőltesd túl magad, csak a megfelelő nagyságú súllyal dolgozz.