CrossFit – az új divat

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Egy új mánia ütötte fel a fejét nálunk is. A CrossFit névre keresztelt edzésforma az USA-ban már igen népszerű, néhány éve alakították ki több sportág elemiből ötvözve és most nálunk is egyre inkább kezd népszerű lenni. A CrossFit egy edzésmódszer, mely különböző edzéstervekre épül. A különböző kombinációk lehetővé teszik, hogy az egész testet megdolgoztassuk többféle szempontból is. Egy edzésen belül aerob és anaerob edzést folytatunk, izomerősítéssel, kardiózással és állóképesség javítással, miközben a különböző alapvető készségeinket is fejlesztjük, mint például a mozgáskoordináció, robbanékony erőkifejtés, állóképesség és még sok más.

A CrossFit edzések elemeket tartalmaznak az atlétika, a torna, a súlyemelés, az evezés, az úszás sportokból is, ezért olyan átfogó. Gyakran használ eszközöket is, valamint gépeket, de sok gyakorlat saját testsúlyos. A leggyakoribb eszközök a súlyzók, a különböző keretek, mint például húzódzkodó keret, de a gym kalapács, az edzőhevederek, mint a TRX vagy a rip 60 és a bolgár zsák is gyakori „edzőpartner”.

Manapság egymás után jelennek meg az újabbnál újabb edzéstípusok, melyek mindegyike a tökéletes fittség ígéretével csábít. Olyan ez, mint a divat, egyre változik, fejlődik, bonyolódik vagy egyszerűsödik, de a divattal ellentétben az edzésmódszerek örök érvényűek, tekintve, hogy mindegyik tud nyújtani valamit. A fittség, a megfelelő erőnlét, a jó közérzet és az egészség a mozgásformák legtöbbjével elérhető.

A kérdés csupán az, hogy kinek melyik edzéstípus, melyik sport a legmegfelelőbb. Mindannyian mások vagyunk, más az életritmusunk, más motivál minket, más a testünk is, ezért van az, hogy a számtalan különböző edzésforma mindig talál magának követőket, akik eredményeket érnek el. Minden edzés lehet jó, ha a megfelelő ember végzi. És mindenki lehet sikeres, erős, egészséges, gyors és akár bajnok is, ha a megfelelő edzést, sportot találta meg magának.

A CrossFit edzések sokak számára lehetnek ideálisak, mivel olyan sokrétű, hogy lehetetlen nem fejlődni. Az alapkoncepció is értékelhető lehet sokak számára, mert rengeteg pihenőt ad. A CrossFit esetében három nap edzést három nap pihenő követ. Az edzések hatékony bemelegítéssel kezdődnek, majd jönnek a súlyzós alapgyakorlatok, közepes pihenőkkel, majd egy tízperces, sajáttestsúlyos gimnasztika következik.

A gimnasztika dinamikusan zajlik, pihenő nélkül. Az edzést kettőtől tíz percig terjedő időintervallumban egy nagyon magas intenzitású metabolikus edzés zárja. A metabolikus kondicionálás lényege, hogy felgyorsítja az anyagcserét.

Van egy olyan változat is, mikor a súlyzós edzések gyakorlatait keverjük a gimnasztikai gyakorlatokkal, így a metabolikus hatás nagyon intenzív lesz. A CrossFit gyakorlatait a végtelenségig lehet variálni, de fontos. hogy az alapkoncepciót valamelyest megtartsuk.