Csak óvatosan a gyors evéssel!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Aki gyorsan lapátolja magába az étel sokkal többet fogyaszt, mint az, aki megadja a módját a reggelizésnek, az ebédelésnek és a vacsorázásnak. Rohanó életet élünk, ez meglátszik az étkezési szokásainkon is. Egyre népszerűbbek az kajarendelések, a gyorséttermekben való étkezések, és ráadásul gyorsan is eszünk. Pedig ez nem helyes. Az, aki nagy falatokban eszik, rágás nélkül nyeli az ételt, 10 perc elfogyaszt egy kétfogásos ebédet, az bizony számítson arra, hogy hamarosan hízásnak indul.

A gyorsevéssel az a baj, hogy sokkal több ételt veszel magadhoz, mint amennyire szükséged van. Ez pedig a többletsúlyt eredményezi, hiszen a felesleg raktározódik: a hasadon, a derekadon és a kényes helyeken leginkább.

A gyors evés ráadásul az egészségedet is tönkreteszi: az emésztőrendszeredet is megterheli, hiszen a szervezeted nem tudja hirtelen feldolgozni a rengeteg zsír, cukor, szénhidrát töménytelen mennyiségben csak áll a gyomrodban, pang a beleidben, ami emésztési zavarokhoz vezet.

Ha úgy érzed, hogy kő van a gyomrod helyén, akkor érdemes átgondolnod az étkezési szokásaidat, mert valószínű, hogy te is azok közé tartozol, akik gyorsan, vagy sokat esznek. A gyomrod pedig nem bírja a sok táplálékot.

Nyilván, a megfelelően összeállított étrend is sokat számít, de ebből is lehet sokat enni, főleg, ha a gyorsevők közé tartozol. Az evés tempójának, a rágás folyamatának is meg vannak a maga szabályai, melyek mellőzésével nem teszel jót az egészségednek, hiába is étkezel egészségesen.

Az normális tempójú étkezések során annyi táplálékot veszel magadhoz, amennyire szükséged van, se többet, se kevesebbet. Ha gyorsan eszel, az agyad nem tudja követni a gyomrod állapotát, így sokkal később érzed magad jóllakottnak. Ez többletkalória bevitelt jelent, ami elhízáshoz vezet, még akkor is, ha egyébként rendszeresen mozogsz.

Figyelj arra, hogy mindig nyugodt körülmények között étkezz, alaposan rágd meg a falatokat, és természetesen egészséges ételeket fogyassz!