Csalántea

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A csalán már az ősidők óta az egészségmegőrzésben és gyógyításban használt növény. A mama is mindig mondta, hogy ne sírj, ha megcsíp a csalán, mert legalább nem leszel reumás. Nos, a csalánból tea is készíthető, melynek számos pozitív élettani hatása van. Ilyenkor, különösen tél elején, nagyon hatékony megelőző itóka a csalántea. Tibetben a csalán kiszárított levelét folyamatosan készítik teának és csodaszerként tekintenek rá. A csalán nagyon erős vértisztító, ezért böjtök, tisztító és méregtelenítő kúrák alapvető gyógynövénye.

A csalántea íze majdhogynem semleges, de mégis érezhető valami természetes, kellemes íz fogyasztása közben. Ízesíteni is lehet, de önmagában sokkal hatékonyabb tisztító ital. A salakanyagok sok problémát tudnak okozni, de a csalánból készült tea, ha megfelelő mennyiségben és gyakorisággal segít feloldani ezeket, valamint segítséget nyújt a mérgek mihamarabbi kiürítésében.

Vízhajtóként is ismert, mert fokozza a veseműködést és egyéb kiválasztószerveket is hatékonyabb működésre késztet. Azoknak, akik hajlamosak vesekőre vagy hólyagkő képződésre, fokozottan ajánlott a csalántea fogyasztása, mert a homok, melyből a kövek alakulnak, ha gyorsan kiválasztódik és távozik, azaz kimosódik a szervezetből, nem tud kövesedni.

Ha gyomor vagy bélhurut problémával küzdünk, akkor is hatásos a csalántea, mert felgyorsítja a gyógyulást. A zöld tea hatásával nem vetekszik élénkítés terén, ám mégis érezhetően élénkítő hatású, valamint magas vitamin és vastartalma miatt az ellenállóképességet is növeli. Így ősszel kimondottan jótékony hatású egy csalánkúra. A csalánkúra nem egy konkrét kúra, hanem annyiból áll, hogy egy rövidebb ideig, mondjuk három napig nagyon sok csalánteát fogyasztunk.

Ízesíteni nem hatékony, de egy kis citrom és mellé vagy benne feloldva némi virágpor nagyon jól felturbózza az immunrendszert és az ilyenkor tapasztalható megbetegedésekkel szemben komoly védelem alakul ki. A csalántea fogyasztását a kúrát követően sem érdemes abbahagyni. Minden nap egy csésze csalánteával már nagyon sok jót teszünk szervezetünkért.

Néha nem árt azonban szünetet tartani, mert a veseműködés fokozása a szervezet kimosása közben sok szükséges anyagot is kimoshat szervezetünkből, melyek kellemetlen hiánybetegségekhez vezethetnek. A csalántea folyamatos fogyasztás inkább jelentse azt, hogy heti négy alkalommal isszuk.

Diabéteszben, magas illetve alacsony vérnyomásban szenvedők a csalántea rendszeres fogyasztása előtt konzultáljanak orvosukkal. Igaz ez a terhes nőkre is, ugyanis nagyobb mennyiségben méhösszehúzódást okozhat.