Csodát tehet egészségünkkel egyetlen tál teljes kiőrlésű gabona is

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Egy Egyesült Államokban készült kutatás nemrégiben bebizonyította, hogy valóban érdemes minél több teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanunk a mindennapokban, ezzel ugyanis számtalan problémától, akár még halálos betegségektől is megkímélhetjük magunkat. A The Daily Telegraph által közölt tanulmány szerint amennyiben valaki minden nap legalább egy tányér teljes kiőrlésű gabonát fogyaszt – tehát olyan gabonából készült élelmiszert, amelyben a maghéj és a korpa is megtalálható –, akkor azzal akár még a rák kockázatát is jelentős mértékben csökkentheti. A legjobb hatást azonban korunk egyik legfenyegetőbb problémájával, a cukorbetegséggel szemben érhetjük el vele!

Számokban kifejezve ez annyit jelent, hogy napi egyetlen tál teljes értékű gabona, vagy gabonaétel elfogyasztásával 48 százalékkal, tehát lényegében közel felére csökkenthetjük a cukorbetegség kialakulásának a kockázatát, miközben közel 20 százalékkal mérsékelhetjük a daganatos megbetegedésekre való hajlamot, a különféle szív- és érrendszeri problémákat, illetve a légzőszervi panaszok kockázatát is.

A kutatók majdnem 400 ezer amerikai állampolgár adatainak összegyűjtése alapján jutottak a fenti eredményre, amelyből kiderült még, hogy teljesen mindegy, pontosan milyen teljes kiőrlésű gabonát választunk, a lényeg, hogy bizonyos mennyiséget fogyasszunk belőle minden nap a fenti cél érdekében.

A szakértők szerint amennyiben iránymutatásra lenne szükségünk, a búza és a zab különösen hatékonynak tűnt a betegségmegelőző hatások tekintetében.

A kutatás vezetője elmondta, hogy eredményeik rengeteg új kutatáshoz adtak most táptalajt, hiszen a teljes értékű gabonák vélhetően még az elhangzottakon túl is rengeteg egyéb probléma megelőzésében is segítséget nyújtanak, ezekre azonban célzott kísérletekkel fognak fényt deríteni majd a jövőben.