Csökkenthető az időskori vakság rizikója

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Napjainkban igen sok problémát okoz az idősebb korosztály számára a látás folyamatos romlása. A kor előre haladtával egyre több férfi és nő szenved a látás romlásától, amely legrosszabb esetben akár odáig is fajulhat, hogy az érintett személy teljes mértékben elveszíti a látását. Az időkori vakság megakadályozásának lehetőségeit már igen régóta kutatják a szakemberek, ám eddig sajnos nem sok sikerrel jártak. Most azonban, úgy tűnik, hogy van remény arra, hogy az időskori vakság kockázata csökkenthető legyen!

Egyre több olyan tanulmány lát ugyanis napvilágot, amelyek egyértelműen arra mutatnak rá, hogy a vitaminok, az antioxidánsok, valamint a tengeri halakban rejlő jótékony omega-3 zsírsavak képesek megakadályozni az időskori látásromlást, így elkerülhető lehet általuk a látásvesztés is.

A látás elvesztésének egyik legfőbb oka ugyanis az, hogy az életkor előre haladtával a sárgafolt elsorvad. Ezt szaknyelven makula degenerációnak nevezik. A sárgafolt , vagyis a macula lutea az ideghártya, vagyis a retina közepén helyezkedik el. Fő szerepe az, hogy segítse a közelre való látást és az olvasást. A 6 milliméteres átmérővel rendelkező sárgafolt idővel sorvadni kezd, ekkor az éleslátás csökken, vagyis látásromlás következik be.

A fő feladat tehát az volna, hogy ennek a sárgafoltnak a sorvadását meg lehessen akadályozni. Két kutató ennek okán elkezdte vizsgálni azt, hogy a táplálkozási szokásaink összefüggésben állnak-e a sárgafolt degenerációjával. A kutatás során 4 ezer idős ember étrendje került megfigyelésre, majd ennek ismeretében fel lehetett mérni azt, hogy egyes étrendi szokások esetén mekkora volt az esélye a sárgafolt sorvadás kialakulására egy-egy vizsgált személynek.

Az adatok egyértelműen azt igazolták, hogy van kapcsolat a táplálkozás és a sárgafolt sorvadásának kialakulása között. Azoknál a személyeknél ugyanis, akik rendszeresen fogyasztottak brokkolit, spenótot, leveles zöldségeket, tengeri halat, illetve étrendjükkel jelentős mennyiségű E és C vitamint vittek be a szervezetükbe, sokkal kisebb eséllyel alakult ki a sárgafolt sorvadása. Mindez tehát igazolta azt az eddig elfogadott nézetet is, miszerint a tengeri halakban található omega-3 zsírsav jótékonyan hat a látásra.

Amennyiben Te sem szeretnéd, hogy idősebb korodban macula degeneráció alakuljon ki nálad, mindenképpen fogyassz rendszeresen tengeri halakat, spenótot, brokkolit és leveles zöldségeket is!