Csontkárosító italok – Te fogyasztod?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A folyadékok megfelelő mennyiségű fogyasztása elengedhetetlen annak érdekében, hogy az emberi szervezet egészségesen tudjon működni. Az azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen folyadékokkal visszük be a szükséges mennyiséget a szervezetbe. Egyes üdítőitalok ugyanis, ahelyett, hogy megfelelően hidratálnák a testet, sokkal inkább károsan hatnak az egészségi állapotra. Köztudott, hogy a cukros üdítőitalok roncsolják a fogakat, valamint elhízást is okozhatnak, amennyiben azokat rendszeresen fogyasztjuk. A cukros üdítőitalok ugyanis, nagyon sok kalóriát tartalmaznak, tehát nem is meglepő az, ha túlsúly kialakulásához vezet a rendszeres fogyasztásuk.

Nem árt azonban azt is tudni, hogy a szénsavas üdítőitalok mindezen káros hatások mellett még a csontozatot is károsítják! A legveszélyeztetettebb korosztálynak a gyermekek és a fiatal felnőttek számítanak, hiszen többnyire ők azok, akik a legtöbb szénsavas üdítőitalt fogyasztják. Talán Te magad is rendszeresen szénsavas üdítő italokat fogyasztasz?

Akkor jobb, ha erről a rossz szokásodról nagyon hamar le is mondasz, hiszen a gyakori szénsavas italfogyasztás oda vezet, hogy a csontjaid csak rettenetesen kevés ásványi anyaghoz jutnak hozzá. Ezáltal, nagy esélyed van arra, hogy később csontritkulás alakuljon ki nálad. A gyermekeknek különösen nem ajánlott rendszeresen szénsavas üdítőitalokat adni, mivel az ő csontjaik még sérülékenyebbek, mint a felnőtteké.

A gyermekek csontjai elveszíthetik a stabilitásukat, ami később szintén oda vezethet, hogy igen hamar kialakulhat náluk a csontritkulás. Ezt nem lenne szabad senkinek sem megkockáztatnia, tehát okosabb döntés lenne a szénsavas üdítőitalok fogyasztását minél előbb elhagyni.

Fogyassz inkább sok, szénsavmentes ásványvizet, vagy forrásvizet, valamint a frissen préselt gyümölcs és zöldséglevek is jó választásnak bizonyulnak a napi folyadékmennyiség egészséges módon történő biztosítása céljából. Ahhoz, hogy a szervezetet hatékonyan hidratálni tudd, nagyon fontos, hogy naponta legalább 2-3 liternyi folyadékot fogyassz el.

Ez soha se legyen valamilyen cukros, szénsavas ital, hiszen ezekkel csak ártasz a szervezetednek! Alkalmanként egy-egy pohárnyi „káros” üdítő ital megengedettnek számít, ám fontos a mértékletességet mindig szem előtt tartani!