Edzenék, de hogyan?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Sokan kezdenek el év elején sportolni. Ehhez adunk most egy kis segítséget, mert nem mindenkinek sikerül egyedül összeállítania egy megfelelően hatékony, mégis kellően kíméletes edzéstervet a kezdetekre. Nem szabad csak úgy belevágni az edzésekbe, mert a szervezet még nem biztos, hogy felkészült a hirtelen jött fizikai megerőltetésre és az ínszalagok, ízületek bánhatják a nagy strapát. Az egészet fel kell építeni és a szervezetünknek megfelelő ütemben növelni az intenzitást, a megerőltetést. A legjobb, ha először kitűzzük a célt.

A cél elérésének időtartamát is érdemes kitűzni, de ahhoz előfelmérésre van szükség. Nézzük meg mennyit bírunk, és erre alapozva tűzzünk ki mérföldköveket. Ha kisebb szakaszokban haladunk, sokkal könnyebb dolgunk van, hiszen mindig egy kisebb célt kell elérni. Ez sok sikerélménnyel gazdagít, ami nagy felhajtóerőt tud jelenteni, ha esetleg megfáradnánk egy kicsit.

A szintfelmérést kezdjük egy kis futással. Két dolgot érdemes nézni futásnál. Az egyik az, hogy kocogó tempóban hány percet bírunk, esetleg távra is lehet mérni.

A másik fontos, hogy milyen gyorsasággal bírunk futni, mondjuk egy perc alatt mekkora távot teszünk meg teljes erőbedobással, de a 200m-es időre mért sprint is kiváló. Ezeket az adatokat jegyezzük fel és a következőket majd ehhez tudjuk viszonyítani.
Nézzük meg, hány felülést vagy lebegőülést bírunk szabályosan, ahogy azt is nézzük meg, mennyi fekvőtámaszt megy.

A guggolás és súlyzós edzés is fontos, ezeket is mérjük le, jegyezzük fel. Döntsük el, milyen időközönként mérjük le az eredményt. Van, aki hetente, van aki havonta, van aki tíznaponta mér, mindenkinek ízlés szerint lehetősége van választani, lényeg a rendszeresség és a pontosság. Ha ezzel megvagyunk, akkor már könnyebb kitűzni az állomásokat. ezek lehetnek a mérések dátumai, de lehetnek összefoglalóbb időközök is. a fontos, hogy reális célokat tűzzünk ki.

Ehhez tudnunk kell, mennyi időt tudunk az edzésekre fordítani és milyen eszközök állnak rendelkezésünkre. Aki heti két alkalmat tud csak erre szánni, valószínűleg fele olyan gyorsan halad, mint aki a heti négy edzést végigcsinálja. Ha mindezekkel megvagyunk, akkor már csak kitartóan és megfontoltan kell edzeni, mérni.

Az előfelmérés és a mérések, célok természetesen minden esetben mások és mások, a fenti csak egy példa volt, egy általános kondicionálást véve alapul. Ha valaki csak fogyni akar, akkor számára a testsúly és a különböző körméretek a mérvadók, nem kell a futást, a felülések számát lemérni.

Bár azt azért tudni kell, hogy az eredmény csak úgy érhető el, ha folyamatos a fejlődés. Ha nem tudod mennyit futottál múlt héten, akkor nem tudhatod, hogy most mennyit illene, vagy elég-e, amit most csináltál.  Ha csak annyi a fontos számodra hogy a súlyzós edzésekben fejlődj és egyre nagyobb súlyokat mozgass meg, akkor szintén nem kell a futásodat mérned és még futnod sem kell, ha nem akarsz kardiózni, fogyni, vagy állóképességet javítani.