Edzeni csakis a megfelelő felszerelésben!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
A sport egy jó és fontos dolog, ezért mindenkinek ajánlott rendszeresen végezni a számára megfelelő edzéstípust. Sokat lehet hallani és olvasni a különböző sportok, edzésformák, gyakorlatok hatásáról, előnyéről, hátrányáról, az egészséges életmódról, a nyújtás és bemelegítés megkerülhetetlenségéről, de egy nagyon fontos dolog általában kimarad. Mégpedig az öltözék és a megfelelő felszerelés használata a különböző sportok, edzések során. Sajnos túlzottan elhanyagolt téma ez, pedig a biztonságos és megfelelő edzés egyik alapköve, hogy rendelkezünk-e mindennel, ami a bizonyos sporthoz szükséges.

Nézzük például a futást. Lehet futni szinte bármilyen cipőben, bármilyen nadrágban, felsőben, ám koránt sem biztos, hogy minden megoldás egészséges. A nagyon lapos és kemény talpú cipők, melyek nem támogatják a talpat és a bokát kellőképpen, könnyen okozhatnak sérülést.

Nem, nem a cipő maga okozza a sérülést, hanem a cipő hiányosságai. Sőt, az sem mindegy, milyen terepen milyen cipőt használunk. A kemény terep ruganyosabb talpat igényel, hogy a láb izületei ne ütődjenek olyan nagy mértékben össze. A rossz cipőválasztás elősegíthető az izületi kopások, sérülések kialakulását.

Túrázni sem lehet bármilyen cipőben! A sziklás, vagy kevert talajon való túrázás során a cipőnek többféle fronton is helyet kell állnia. A porózus talajon a szélesebb, nagyon redőzött talp segít megkapaszkodni, a sziklákon szintén fontos a talp megfelelő fogazottsága, valamint a talp rugalmassága is, hogy meg tudjunk „kapaszkodni”, ha valamiféle élre lépnénk.

A kavicsos talajon a vibram talpnak nevezett kialakítás a nyerő, ami csökkenti a rázkódást. Ráadásul túrázáshoz nem is a cipő, inkább a bakancs ajánlott, ami segít megtartani a bokát, elkerülve így a ficamokat és abból fakadó egyéb sérüléseket. A sportolásnál érdemes használni térdszorítókat, amik segítenek abban, hogy a térd ne tudjon oldalirányba elmozdulni még csak kis mértékben se!

A nők esetében szinte minden sport végzése közben szükséges a megfelelő sportmelltartó. Enélkül a mellek nagy erőhatásnak lesznek kitéve, ami sok bajt okozhat, melyek közül a bőr gyorsabb megnyúlása csak egy kisebb probléma. A sportolás közben hordott megfelelő alsónadrág pedig a férfiak esetében szükséges.

A speciális holmik, mint például biciklis felszerelés, vagy vízi felszerelés már nem az átlagos kellékek közé tartozik, így ezekkel csak annak van dolga, aki valamiféle speciális sportot űz.

A sportoláshoz elengedhetetlen még a megfelelően nyúló, kényelmes, gyorsan száradó és szellőző felsőruházat és nadrág, amiben az edzés kényelmes és az izzadás sem okoz olyan nagy gondot, mint egy gyapjúholmiban.