Edzés a szabadban

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Itt a jó idő, irány a természet! Számtalan sportot űzhetünk a szabadban és nagyon sok olyan mozgásforma van, ami igazán semmiféle előkészületet nem igényel. Ezekből szedtünk össze egy csokorra valót. Itt van mindjárt az egyszerű sétálás. Nem leszünk tőle vasemberek, de hogy egészséges, az biztos. Ha nem sietünk, menjünk gyalog! Jobb elindulni valamivel korábban és a zsúfolt tömegközlekedés helyett sétálni egyet a levegőn.

Csendesebb utcákon kifejezetten üdítő lehet, nem beszélve a parkokról, turistaösvényekről, ahol a sétálás akár túrázásba is átcsaphat. Ha kicsit célszerűbben öltözködünk, máris elmehetünk kocogni, futni, vagy kerékpározni, és további remek sporttevékenységekre is lehetőségünk nyílik!

Gyakorlatilag bárhol végezhetünk guggolásokat, kitöréseket, vagy erősíthetjük combizmainkat lovaglóállással, illetve kipróbálhatjuk a palánktartást, ami remek derékerősítő gyakorlat, miközben többé-kevésbé szinte minden izmunkat erősíti.

Fekvőtámaszozni is bármely parkban, sétányon nekiállhatunk, senki nem fog ránk meglepetten nézni, hiszen egyre népszerűbbek és ismertebbek a szabadtéri edzőterek, ahol sokféle, esetenként nem könnyen kivitelezhető gyakorlattal is bátran próbálkozhatunk.

Ilyen például a tolódzkodás, vagy a húzódzkodás, utóbbi az egyik legjobb felsőtestet erősítő gyakorlat. Dombosabb vidékeken remekül megdolgoztathatjuk lábainkat és fenekünket a lépcsőzéssel. Budán például, a várhegy oldalában, vagy a Tabánban gyakran látni a lépcsőkön föl és le futkosó sportolókat.

Amennyiben nincs lépcső, úgy tökéletesen megteszi egy bármiféle járható emelkedő is, ha kellő tempóval megindulunk fölfelé, egy percnek sem kell eltelnie, hogy érezzük a hatását! Lefelé jövet azért vigyázzunk az lábunk ízületeire, különösen a térdünkre!

A szabadtéri, sőt, köztéri edzés egyre népszerűbb, és egyre gyakrabban találkozhatunk szervezetten, a parkok fáin TRX-edző fiatalokkal és a katonai kiképzéseket megkívánó bootcamp-edzéseken izzadó sportolókkal.