Edzés otthon egyszerűen

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Az ülőmunkát végzők vagy a háztartásbeliek nagy problémája a szervezet minimális teljesítőképességre való beállása, az elnehezülés. Ennek módja, ha nem akarunk edzőterembe járni vagy komolyabb sportolásba kezdeni, az otthoni tornagyakorlatok és nyújtógyakorlatok rendszeres végzése. Ezek a mozgásformák kis helyigényűek, a nap bármely szakában végezhetők és nem vesznek el sok időt az életünkből, hosszú távon inkább meghosszabíthatják azt, mivel egészségi állapotunk és közérzetünk nagyfokú javulását eredményezik. Elmúlik a derék és hátfájás, a levertség és idegesség érzése.

Az otthoni edzésnek nem kell mindennaposnak lenni, de legalább heti három alaklommal szánjunk rá időt. Mint minden edzésnél, úgy itt is fontos a bemelegítés. Ezzel az 5-10 percet igénylő aprósággal rugalmasabbá tesszük izmainkat és beolajozzuk az izületeket, így elkerülhető a sérülés.

A bemelegítés legyen nyak, kar, derékkörzés, néhány perc helyben futás vagy ugrándozás, táncmozdulatok, ami jól esik. Ezt követően jöhet az edzés. Érdemes hátizomra, hasizomra, váll-és karizomra, comb-és farizomra is dolgozni, hiszen a cél az átfogó megmozgatás, erősítés. Ha már nekikezdünk az edzésnek, legalább kétféle gyakorlatot végezzünk egy adott izomcsoport megdolgoztatására és lehetőleg ezeket variáljuk.

A test hajlamos megunni a sokszor végzett mozgásformát és nem reagál olyan intenzíven egy idő után. Fontos a változatosság. A gyakorlatokat végezzük szabályosan, ha kell tükör előtt, így elkerülhető a sérülés és csak így lesz hatékony, amit csinálunk.

Edzés után nagyon fontos a nyújtás. Miután kifújtuk magunkat, nyújtsuk becsületesen, ez is sokat hozzátesz egészségünkhöz, ruganyosabbak, fittebbek és könnyedebbek leszünk, ha rendszeresen jól nyújtunk. Aki állóképességét is javítaná, valamint figyel az egészségére, az heti legalább két kardio edzést is iktasson be.

Menjen el futni, biciklizni, vagy csak mozogjon otthon negyven percig közepes intenzitással, kerülve a nagy izommunkát.