Edzés Scott paddal

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Akik rendszeresen edzenek, valószínűleg ismerik a Scott pad elnevezésű eszközt. Az úgynevezett Scott-hajlítás a bicepsz erősítésében, növelésében játszik szerepet, mégpedig úgy, hogy a mozdulat alsó szakaszában nagyon komolyan megterheli a bicepszet. Mi is az a Scott pad? Ez az eszköz egy kis ülőfelülettel ellátott pad, amely 45 fokos szögben megtámasztja a felkart. Elnevezését nem kitalálójáról, nem is megvalósítójáról kapta, hanem Larry Scottról, akinek ez a pad volt a kedvenc eszköze az edzőteremben.

Hogyan célszerű és biztonságos használni a Scott padot?

Először is, lehetőleg edzőpartnerrel erősítsünk, aki szükség esetén segít elvenni a megmozgatott súlyt a gyakorlat végén. Üljünk le a pad mögött, a kis ülőkére, helyezkedjünk el kényelmesen és a gyakorlathoz megfelelő háttartással.

A súlyokat tartva karjainkat egyszerre emeljük fel egészen addig, míg alkarunkkal a bicepszünkhöz nem érünk. A súlyokat ez után lassan engedjük vissza, a gyors, rángató mozdulatok, a lendületből való dolgozás nem csak nem hatékony, de kimondottan veszélyes is. Fontos, hogy gyakorlat közben az egész mozgástartományt használjuk ki, így lesz a gyakorlatunk a leghatékonyabb.

Ha nincs edzőpartnerünk, akkor végezhetjük külön-külön a két karra is a gyakorlatokat, így sokkal biztonságosabb. Fontos odafigyelni arra, hogy a gyakorlatokat lassú, ívelt, megfontolt mozdulatokkal kivitelezzük. A Scott pados edzés ritmusos gyakorlatnak minősül, így az ismétlésszám ehhez igazodva általában 10-12.

Hogy a bicepsz edzést hatékonyabbá tegyük, érdemes egy-egy Scott padon végzett széria után végezzünk koncentrált bicepszgyakorlatokat. Könnyebb súlyt használjunk, akkorát csupán, amivel még teljes mértékben képesek vagyunk az izmainkra koncentrálni. Ha edzőpartnerre dolgozunk, akkor nem érdemes kihagyni a félmozdulatos ismétlési elven alapuló gyakorlatot, hogy minél több vért pumpálhassunk a bicepsz csúcsába.

A Scott pad gyakorlatoknak rengeteg variációjuk létezik. Sokan például előnyben részesítik a csigás megoldás, mert így érzik hatékonyabbnak, ugyanis a csigás bicepszezés során a mozdulat teljes tartományában ugyanolyan nagyságú terhelésnek van kitéve a bicepsz. A szabad súlyok esetében ez nyilván nem így működik, hanem a bicepsz csak a középső ponton dolgozik igazán.

Nagyon fontos, hogy soha, semmilyen körülmények között ne használjunk olyan súlyokat, melyek meghaladják aktuális fejlettségi szintünket. Ez azért veszélyes dolog, mert az izomszakadás például könnyen előforduló sérülés. Nem szabad elbizakodottnak lenni, a haladás legyen fokozatos és a kitartás, lelkesedés mellé párosuljon kellő türelem is.