Edzésformák térdizületi problémáktól szenvedők számára

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Nagyon gyakori probléma a térdizületek kopása. Az emberek nagy hányada szenved ettől, de közülük sokan szeretnének edzeni. Szerencsére van megoldás, nem kell az edzésről, a sportról lemondania annak sem, akinek nem tökéletesek a térdei. Számos olyan edzésforma, sport létezik, amely kíméli a térdizületeket. A térdet megterhelő legtöbb sportnak létezik olyan alternatívája, amit a tárdizületi problémáktól szenvedők is végezhetnek anélkül, hogy térdüket tovább károsítanák.

A futás egy nagyon hatékony sport. Aerob edzésforma, kardio gyakorlatként is kiváló, ám annak, akinek a térdei nem bírják a gyűrődést, szigorúan tiltólistás. A hasonló hatású edzésformák közül azonban számos olyan létezik, amely ki tudja váltani a futást, így a térdproblémás emberek sem maradnak kardio gyakorlatok nélkül.

Az enyhe izületi kopás kezelhető, és megfelelő étrenddel, megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel, étrendkiegészítőkkel (például zöld kagyló kivonat) nagyon jól kordában tartható, és az orvossal való konzultáció után akár ellipszis trénerrel való edzés is lehetővé válik. Az elliptikus tréner sok terhet levesz a térdizületről, ezért a futásnál sokkal kevésbé terheli meg a térdet.

Azoknak azonban, akiknek a térdük már súlyos károsodást szenvedett, ez az eszköz sem ajánlott fitnessgép. Ehelyett érdemes inkább a szobakerékpárral próbálkozni, ami mégkevésbé káros a térdek számára. Az, hogy az edzés lényegében ülő helyzetben történik, és a térd minimális terhelésnek van kitéve, az izületek nagyrészt tehermentesülnek.

Az úszás egy olyan edzésforma, ami minden izületet kímél, ugyanakkor az izmokat nagyon is igénybe veszi, és emellett növeli az állóképességet, és aerob mozgásforma lévén gyorsítja a keringést, az anyagcserét, és segít a fogyásban. Azok számára, akinek a sportok, edzésfomák nagy része túl megterhelő lenne izületi szempontból, nagyon ajánlott az úszás. Amiatt, hogy az izületek nem a legtökéletesebbek, még nem kell lemondani az edzésekről, a fogyásról, a sport okozta sikerélményekről, és stresszoldásról.

A súlyzós edzésekkel is vigyázni kell. A súlyzózást érdemes inkább ülve végezni, vagy pedig fekvenyomni, mert a térd izületeit a nagy súlyok nagyon igénybe veszik. A láb tart meg, ha állunk, ezért a térd izülete az egyik, ami összébb nyomódik, ha plusz súlyt kell megtartania.

Ennek nem szabad kitenni a nem teljesen egészséges térdeket, ezért ülve kell súlyzózni. Az ülve végzett sulyzógyakorlatok ráadásul a gerincre is sokkal kisebb terhelést raknak, így több szempontból is előnyösebb az ülve végzett emelgetés.

Azok számára, aki bármilyen térdizületi problémáktól szenvednek, a kitöréses, lábemelgetős, guggolós szigorúan tilosak.