Edzőgépek fogyáshoz avagy Weider kombinált edzőgépek

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Testépítés
 

A legtöbben azért vágnak bele a különféle edzésekbe, mert fogyni szeretnének.
A testsúlyfölösleggel küzdők száma jócskán felülmúlja azokét, akik más okból kifolyólag elégedetlenek a testükkel. A túlsúlynak természetesen nem csak esztétikai, de még komolyabb egészségügyi kockázatai is vannak, ezért nem csoda, hogy a fogyás sokak célja. A legalapvetőbb sportolási módokon túl mindenkinek természetesen az edzőgépek  junak eszébe.

A testépítés egyik meghatározó élharcosa és menedzsere,
Joe Weider neve sokak számára ismerősen cseng. A 93 éves korában elhunyt kanadai születésű testépítő sokat tett a testépítés népszerűsítéséért és a sportág fejlődéséért. Schwarzenegger amerikai pályafutásában is fontos szerepet játszott. A kezdetben vasúti fémhulladékokkal edző Weider nevét jó ideje sportszereken is láthatjuk.


Weider kombinált edzőgépek


A Weider termékek jellemzője a funkcionális kialakítás, a megbízhatóság és a minőség. A Weider Power Rack kombinált edzőgép a lehető legegyszerűbb kialakítást ötvözi a sokoldalú használhatósággal. Tárcsasúlyos kialakításának köszönhetően használatához nincs szükség mázsányi lapsúlyokra, hiszen a fekvenyomó rúdról vagy a kézi súlyzókról szabadon áthelyezhetjük a tárcsákat az edzőgépre, amin tárcsatartó rudak is találhatóak, a súlyzók tárolására. A húzódzkodó keret lehetőséget biztosít a legnehezebb gyakorlatok elvégzéséhez, az edzőgép hátsó oldaláén kialakított alsó- és felső csigák pedig minden lehúzás és evezés jellegű gyakorlat kivitelezését lehetővé teszik. A leszerelhető, párnázott lábemelő keret a hasizom edzésére nyújt lehetőséget, az edzőgép első oszlopaira erősített villák pedig stabil súlyzóállványként szolgálnak, így egy fekvenyomó pad beiktatásával a Weider Power Rack akár fekvenyomás kivitelezésében is hasznunkra lehet.A Weider Pro 5500 kombinált edzőgép tartós és strapabíró edzőgép, alapvetően nagy igénybevétel
elviselésére tervezve
, inkább edzőtermi, mint otthoni használatra. A Pro 5500 már lapsúlyos kialakítású, ami egy edzőteremben egyértelműen előnyösebb, hiszen így nincs szükség a súlyzótárcsák keresgélésére, cserélgetésére és pakolászására, ami nem jelent gondot egy saját edzőteremben való edzésénél, de elfogadhatatlan egy sokak által használt edzőteremben. A lapsúlyos kialakítású edzőgép alapvetően a hát izmainak edzésére készült, de felszereltségének része a mellközelítő és a vállnyomó gép is, ami vállak és a mellek edzésénél lehet hasznos. A Pro 5500 ezen kívül Scott paddal is felszerelt és lehetőséget nyújt a láb edzésére is. Az ülve, háttámasszal végzett gyakorlatok kímélik a derekat és csökkentik a gerincre nehezedő nyomást, a kombinált edzőgép kialakítása pedig segít megelőzni a véletlen baleseteket. Ebben különösen jól felszerelt a Pro 5500, lapsúlyait védőburok veszi körül, ezzel különösen alkalmassá válik edzőtermi használatra.


A szigorú diétán és a hagyományos edzésmódszereken kívül, mint amilyen például a futás vagy a kerékpározás, számos hatékony edzőgép is segíthet a fölösleges kilók elleni harcban.
Ha kardió edzésről beszélünk, akkor a legalapvetőbb edzés a futás. Ez a sportként is ősi mozgásforma könnyen összeegyeztethető a mindennapokkal és szinte bárki számára megvalósítható.
Nem sokkal nehezebb kivitelezni a kerékpározást sem, de előfordulhat olyan helyzet, hogy egyikre sincs kedvező lehetőségünk, megfelelő terepünk. Ezért kerültek kifejlesztésre a futópadok és szobakerékpárok, amelyek a zárt helyi kardió edzés legnépszerűbb darabjai.


Futópadok

Edzéshez szükséges eszközök
Kép forrása: Pixabay.com


Futópadokat számos nagy sportszergyártó cég állít elő, köztük olyan neves vállalatok is, mint a Nautilus vagy a Kettler. A futópadok nem tartoznak az olcsó edzőgépek közé, a kategóriájukban legjobbnak számító Tunturi vagy Star Trac professzionális padjai milliós árfekvésben vannak. Ugyanakkor ezek a gépek jellemzően edzőtermi használatra készültek, nagy terhelés elviselésére lettek megalkotva és már áruk tizedéért is beszerezhetünk otthoni használatra tökéletes futópadokat, például a Robust termékeit.

SzobakerékpárokA szobakerékpároknak a futópadokhoz hasonlóan széles választékából válogathatunk. Áruk érezhetően kedvezőbb a futópadokénál, ami érthető is, ha belegondolunk kialakításuk különbözőségébe. A szobakerékpárok ülésének fix rögzítését technikailag nem nehéz megoldani, a futópadoknak azonban az egész test terhelését egy mozgó futószalagon kell megtartaniuk.

Elliptikus trénerekElliptikus trénerek
Kép forrása: Pixabay.com

A futópadok és a szobakerékpárok közti széles rést az
elliptikus trénerek töltik be, amelyeken az edzés egyfajta átmenetet képez a futás és a kerékpározás között. A taposógépek egyesítik a futás és a kerékpározás hasznos tulajdonságait, ugyanakkor nem pótolhatják maradéktalanul egyik mozgásformát sem. Áruk valamivel magasabb, mint a szobakerékpároké, de jóval kedvezőbb a futópadok áránál. A csúcsot ebben a műfajban is a Tunturi professzionális gépei jelentik, legolcsóbban pedig a Robust és a Hammer gyártmányaihoz juthatunk hozzá. A taposógépekhez hasonlóak a lépcsőzőgépek, de ezek sokkal kevésbé népszerűek és jóval kevésbé elterjedtek.


Vibrációs masszázsgépekA fogyáshoz nagyon jó szolgálatot tehetnek a vibrációs masszírozógépek is, amelyek nem csak a fenti gépek kiegészítőiként érdemelnek említést, de önmagukban is komoly potenciált képviselnek. Segítenek a merev izmok és fájó ízületek ellazításában.
Természetesen a kombinált vagy szabadsúlyos edzőgépeken, edzőpadokon is remek súlycsökkentő edzéseket lehet végezni, de ezek a gépek elsősorban inkább az erősítésre, izomépítésre lettek megalkotva.