Egészséges ételekkel kapcsolatos tévedések

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Bizonyára sokan tisztában vannak ma már azzal, hogy mely ételek számítanak egészségesnek, és melyek azok, amelyeket ajánlatosabb inkább elkerülni. Tudjuk, hogy a paprika, a sárgarépa, a brokkoli vagy a cukkini nagyon-nagyon egészséges, ezért mindenfelől azt lehet hallani, hogy gyakran kell ezeket enni.
A többi zöldség és gyümölcs esetében sincs ez másként, hiszen ezek azok a táplálékok, amelyekre a szervezetnek igen nagy szüksége van az egészséges működése érdekében. Igen ám, de nagyon sokan helytelenül készítik el ezekből az alapanyagokból az ételeiket, és ennek következtében az alapvetően egészséges étel is egészségtelenné válik.

Lássuk, melyek a legnagyobb buktatók, amelyek lehet, hogy észrevétlenül tesznek Téged is egészségtelenné!

Szereted a cukkinit? Szívesen eszel patisszont? Milyen formában fogyasztod le ezeket az ételeket? Lehet, hogy rántva? Amennyiben így van, akkor nagyon nagy hibát követsz el. Az egyébként egészséges falatok ugyanis, olajban kisütve már egyáltalán nem számítanak egészséges fogásoknak, hiszen valóságos kalóriabomba válik belőlük.

A bő olajban kisütött ételek azonban nem csupán magas kalóriatartalmuk miatt veszítik el egészséges mivoltukat. A sütési eljárás során ugyanis, egy úgynevezett akrilamid vegyület keletkezik a magas hőfok miatt, és ez az anyag az ételekbe fel is szívódik. Akrilamid igen nagy mennyiségben található meg például a sült burgonyában és a rántott ételekben.

Az akrilamid felelőssé tehető a veserák kialakulásáért, valamint számos más, komoly egészségügyi panasz okozója is lehet, ezért az a legokosabb dolog, ha csupán kevés olajban sült ételt fogyasztunk, illetve egyáltalán nem eszünk ilyen fogásokat.

A rendszeresen dohányzó személyekre ez különösen igaz, ugyanis az ő esetükben sokkal nagyobb a kockázata a veserák kialakulásának is. A zöldségeket tehát, jobb, ha nyersen, saláta formájában fogyasztjuk el. Így ugyanis minden hasznos tápanyag és vitamin érintetlenül kerülhet be a szervezetünkbe, olyan formában, ahogyan azt a természet nekünk ajándékozta.

Amennyiben nyersen nem szívesen fogyasztod a zöldségeket, úgy párolhatod vagy grillezheted is, valamint mértékkel főzve is elfogyaszthatod azokat. Te fogyasztasz rendszeresen zöldségeket és gyümölcsöket? Milyen formában eszed meg az egészséges falatokat?