Egészséges leszel, ha sört iszol!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A vörösbor fogyasztásának jótékony hatásait bizonyára már mindenki ismeri, hiszen nagyon sokat lehet olvasni arról, hogy egy-egy pohárka előnyösen segíti a vérképzést és az agy működését is serkenti. A sört kedvelő személyek azonban ez idáig csalódottak lehettek, hiszen a sörrel kapcsolatban mindig csak azt lehetett hallani, hogy sörhasat és elhízást okoz a rendszeres fogyasztása. Te is a sört kedveled jobban? Akkor jó hírünk van számodra, hiszen mára bebizonyosodott, hogy nem csupán a vörösbor lehet egészséges mértékkel fogyasztva, hanem a sör is! Spanyol kutatók kezdték el vizsgálni azt, hogy pontosan milyen hatása is van az egészségi állapotra a mértékletes sörfogyasztás.

Az eredmények meglepőek voltak, hiszen eddig mindenki úgy vélte, hogy a sör nem tesz jót a szervezetnek. A kutatás vezetői, név szerint Dr. Rosa Lamuela és Dr. Ramon Estruch rájött arra, hogy a sör remek hatást képes gyakorolni a szervezetre. Gondoltad volna, hogy a mértékletes sörözés a cukorbetegség kialakulásának kockázatát is képes csökkenteni?

Sőt, ez még nem minden, ugyanis a magas vérnyomás elkerülésében is segítséget nyújt, továbbá akár a fogyást is elő tudja segíteni az, ha naponta egy-két pohárka sört elfogyasztunk. Korábban azt hitték, hogy a sörfogyasztás hatására jön létre a sörhas. Ez az állítás megdőlt, ugyanis a sörhas csak abban az esetben alakul ki, ha a sörözés mellett zsíros, kalóriadús ételeket is fogyasztunk.

Fontos kihangsúlyozni azt, hogy a sörfogyasztás csak mértékkel megengedett, ugyanis az egészségre gyakorolt jótékony hatásai csakis akkor tudnak érvényesülni, ha naponta egy-két pohárkánál több sört nem fogyasztunk el. A spanyol kutatók a vizsgálatot olyan 57 évnél idősebb férfiakon végezték el, akik a mediterrán étrend szabályai szerint táplálkoztak.

A kutatás eredménye az lett, hogy a mediterrán táplálkozás mellett, napi egy korsó sör fogyasztása fogyasztó hatással volt a szervezetre. Ennek tudatában bátran ki lehet azt is jelenteni, hogy a mértékletes sörfogyasztás ugyanolyan jótékony hatást képes gyakorolni a szervezetre, mint a mértékletes vörösborfogyasztás.

A sör igen gazdag folsavban, kalciumban és vasban is, amelynek hatására a kardiovaszkuláris rendszerre remek hatást tud gyakorolni a „folyékony kenyér”. A sör kalória tartalmától sem kel megijedni, ugyanis egy korsónyi habzó nedű éppen annyi kalóriát tartalmaz, mint egy nagy bögre tejeskávé.

Ez körülbelül 200 kalóriát jelent, tehát akár fogyókúra ideje alatt is bátran lehet fogyasztani a sört, mértékkel!