Egészséges téli sport: a síelés

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Bár lassan már úgy tűnhet, hogy kifelé haladunk a télből, valószínűleg lesz még idén lehetőségünk arra, hogy kiélvezzük a hó kínálta örömöket. Ha nem is a nagyvárosokban, de a hegyekben mindenképpen lesz még hó, így az egyik legkedveltebb téli sportot is űzhetjük kedvünkre. Ez a téli sport nem más, mint a síelés. A síelés azonban nem csak azért javallott mozgásforma, mert jó kedvre derít és új élményekkel lát el minket, hanem azért is, mert roppant jó hatással van a szervezetünkre. Vannak, akik télen többnyire ki sem mozdulnak a lakásból és hallani sem akarnak a kinti sportok űzéséről.

Ez nagy hiba, hiszen mozgásra télen is szüksége van a szervezetünknek ahhoz, hogy egészségesen tudjon működni. Jellemző, hogy télen kisebb-nagyobb súlyfelesleget szedünk fel, ami szintén a nagyfokú mozgáshiány miatt lép fel. Az egészség romlása, valamint az elhízás azonban megelőzhető, ha rendszeresen sportolunk a szabadban, még akkor is, ha odakint mindent beborít a hó.

A síelés remek módja a téli sportok űzésének. A síelés átmozgatja a testet, felüdíti a lelket, az immunrendszert kifejezetten jól erősíti, az anyagcserét felgyorsítja, továbbá közelebb is visz bennünket a természethez.

Tudtad-e például azt, hogy a síelés remekül égeti a kalóriákat?
Bizonyára nem, pedig így van, ezért kifejezetten ajánlott egy-egy síeléssel töltött napot is beiktatni a diétánk idejére.

Heti két-három síelés segítségével akár kifejezetten nagy súlyfelesleg leadása is lehetővé válik. Mivel síelés közben a szabad levegőn tartózkodunk, a szervezetünkbe több friss oxigén jut be. Ez a szervezetre nagyon pozitívan hat, az agyi funkciók élénkülnek, a vérkeringés felgyorsul, az anyagcsere folyamatok maximálisan működnek, így a test gyorsan meg tud szabadulnia méreganyagoktól is.

A szabad levegőn való mozgás erősíti az immunrendszert, ami igen lényeges a téli időszakban, annak érdekében, hogy elkerülhessük az influenzát és a felső légúti megbetegedéseket. Fontos azonban megjegyezni azt, hogy teljesen felkészületlenül nem szabad belevágni a síelésbe. Ha még életedben nem síeltél, úgy jobb, ha nem most kezded el. Tavasszal és nyáron kezdj el erősíteni, fejleszd az izomzatodat rendszeresen, például úszás segítségével. Emellett, igyekezz az állóképességeden is fejleszteni valamennyit, hogy síelés közben ne fáradj majd el túl hamar.

Az úszás például erre is tökéletes lehetőséget teremt, de akár futhatsz vagy evezhetsz is, hogy az állóképességed javuljon. Amennyiben tavasszal, nyáron és ősszel eléggé felkészíted magad a síelésre, úgy a következő télen akár napokon át is síelhetsz anélkül, hogy megsérülnél!