Egészséges tízórai ötletek

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Az egészségünk megőrzése érdekében, naponta legalább 3, de inkább 5 alkalommal történő étkezésre van szükségünk. Sokan azonban, csupán két alkalommal fogyasztanak ételt a nap folyamán, ami sem a gyomornak, sem a testsúlynak, sem pedig a szervezetünknek nem tesz jót. A legoptimálisabb ugyanis az, ha reggelizünk, ebédelünk és vacsorázunk, valamint a főétkezések közé egy-egy köztes étkezést is beiktatunk, tízórai, valamint uzsonna gyanánt. Igen ám, de sokan a tízórai és az uzsonna fogalmát félreértelmezik, és hajlamosak ekkor is nagy mennyiségű ételt elfogyasztani, így a nap folyamán 5 teljes, főétkezést visznek véghez, ami könnyen vezethet túlevéshez, elhízáshoz.

Ilyen esetben nem a tízóraival, vagy az uzsonnával van a baj, hiszen ezekre igenis szükségünk van ahhoz, hogy egészségesek és kiegyensúlyozottak lehessünk a nap során. A baj azzal van, hogy nem a megfelelő ételeket és nem megfelelő mennyiségben fogyasztjuk a köztes étkezések alkalmával.

Lássuk, mit is kellene enned például tízóraira! Amennyiben követed az egészséges étkezés főbb szabályait, úgy reggelire bizonyára bőséges és tápanyagokban bővelkedő falatokat szoktál fogyasztani. Amennyiben ez így van, valószínű, hogy tízórai idején nem kifejezetten érzed magad éhesnek.

Ez nem probléma, hiszen ekkor nem az a lényeg, hogy degeszre edd magad valamilyen főtt étellel, hanem ilyenkor valami könnyű, kis mennyiségű ételt javallott elfogyasztani, hogy a vércukorszintedet a helyes tartományban tudd tartani. Abban az esetben ugyanis, ha a tízórai kimarad, a vércukorszinted könnyen leeshet, így délre már olyan farkaséhes leszel, hogy egy fél disznót is felbírnál falni.

Éppen ezért, ha nem is vagy éhes tízórai idején, akkor is egyél meg egy almát vagy egy joghurtot. Ezek az ételek nemcsak nagyon egészségesek, hanem a gyomrodnak, a szervezetednek is jót tesznek. Így ebédkor nem leszel túlságosa éhes, és elkerülheted a túlevést.

Amennyiben mégis nagyon éhes volnál tízórai idején, úgy azt javasoljuk, hogy a joghurtot dúsítsd fel némi apró szemű zabpehellyel, lenmaggal, vagy búzakorpával. Ezek ugyanis, kellemes teltségérzetet keltenek majd, így könnyedén kibírod majd ebédig is.

A joghurt mellé ehetsz akár egy nagyobb banánt is, ugyanis a banán is kiválóan laktat és egészséges is. Te mit szoktál tízóraira fogyasztani? Hányszor étkezel egy nap alatt?