Egészségőrző gyümölcsök

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Sajnos immáron visszavonhatatlanul beköszöntött az ősz, így elérkezett a vírusos, bakteriális fertőzések terjedése is. A meghűlés kínzó tüneteinek enyhítése érdekében ajánlott nagy figyelmet fordítani a táplálkozásra is. Az egészséges táplálkozás ugyanis, nem csak a gyógyulást segíti elő, hanem a betegségek megelőzését is. Lássuk, melyek azok az őszi gyümölcsök, amelyek a leghatékonyabban képesen erősíteni az immunrendszeredet! Az ősz egyik legjellegzetesebb gyümölcseként a fügét tartjuk számon. Fogyasztása történhet nyersen, de akár szárított formában is nagyon ízletes csemegének számít.

Amennyiben nyersen szeretnéd fogyasztani a fügét, akkor oda kell figyelned arra, hogy a gyümölcs külseje puha legyen. A puhaság mellett azonban azt is szem előtt kell tartani, hogy a fügét kissé megnyomva rugalmas érzést is kell tapasztani. A rugalmas, ám puha füge a legízletesebb mindközül, ezért igyekezz ilyeneket választani az üzletben.

A fügével kapcsolatban nem árt tudni, hogy igen hamar meg tud érni a leszedése után is, így megvásárlást követően lehetőleg 5 napon belül fogyaszd el, tárolni pedig lehetőség szerint hűtőben javasolt. A fügének igen magas a víztartalma, amennyiben azt frissen vásárolod meg. Az aszalt fügében a víztartalom jelentősen kevesebb, ám a cukortartalom igen magas, ezért ajánlott a fügét nyersen fogyasztani. A fügében rengeteg vitamin van, továbbá ásványi anyag tartalma is kiemelkedő.

Bővelkedik A-, B- és C-vitaminban, továbbá magas vas, kálium és magnézium tartalma is van. A szárított füge gazdag rostanyagokban is, így az emésztési folyamatokra is jó hatása van a rendszeres fügefogyasztásnak. Ősszel, illetve télen a szárított füge nem csupán ízletes és egészséges csemegeként szolgálhat, hanem ízléses dekorációként is.

A füge egészségre gyakorolt jótékony hatásait már igen régóta ismerik az emberek. Gondoltad volna, hogy egykoron a fügelevelek fehér színű nedvét rovarok által okozott csípések kezelésére alkalmazták?

Sőt, a levelekből kipréselt fehér anyag még a szemölcsök kezelésére is kiválóan alkalmas volt, ezért nagy becsben tartották a fügeleveleket. Manapság már inkább magának a fügének az előnyös hatásait élvezik az emberek, ezért nagyon sok helyen be lehet szerezni a gyümölcsöt friss, vagy szárított állapotban is.

Te szereted a fügét? Szoktál rendszeresen fogyasztani? Szárítva, vagy frissen szoktad enni?