Egészségtelen szokások, amiről nem is gondolnánk

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Mindenkinek vannak berögzült, esetenként csak rá jellemző szokásai, amikkel lehet, hogy már jó ideje együtt él. Kéztördelés, ujjropogtatás, lábrázás stb… Van, amelyikről biztosan tudjuk (vagy talán csak sejtjük) hogy nem éppen egészséges. Egy kis odafigyeléssel talán meg is tudunk tőle szabadulni, mindenesetre, íme pár rettentő gyakori emberi szokás, amely igenis ártalmas lehet hosszú távon az egészségünkre.

Túl kevés folyadékbevitel
A szervezetünk sajnos nem jelzi, hogy (több) vízre van szüksége, így vannak emberek, akik egyszerűen elfelejtenek inni. Sajnos ez rettentő egészségtelen, ugyanis egy felnőttnek napi 2-3 liter vízre van szüksége. A test dehidratációja fejfájást, szédülést, rossz közérzetet, és erőtlenséget is okozhat. Hosszú távon lassítja az anyagcserét, és a vérnyomásunk is meginoghat.  Ha tudjuk, hogy sajnos kevés vizet iszunk a nap folyamán, vigyünk magunkkal egy félliteres flakont a munkába, vagy vásárolni menet.

Körömrágás
Vannak, akik rögtön azzal védekeznek, hogy ők csak a köröm melletti bőrt rágják, ám nem oszt nem szoroz, mindkettő ugyan olyan egészségtelen. Persze mérték is számít, de alapvetően megállapítható, hogy azzal, hogy esetenként feltépjük a bőrt, azzal szabad utat engedünk a különböző, utcán könnyen összeszedhető baktériumoknak. Ez által begyulladhat a bőrfelület, főleg, ha a piszkálás miatt folyamatos irritáció éri. Tartósan a bőr és a köröm elvékonyodását idézi elő. Valamint, ha állandóan a szánkba van a kezünk, amivel pár perccel azelőtt a busz kapaszkodóját fogdostuk, vírusokat, bacilusokat is könnyedén összeszedhetünk.

Túl sok só
„Mindent lehet, csak mértékkel.” – tartja a mondás. Ez igaz a só bevitelre is, amire nagyon sokszor nem figyelünk, mert nem tartjuk fontosnak. Mivel ez hozza ki az ételek igazi ízét, sokszor képesek vagyunk túlzásokba esni, és minél intenzívebb ízeket keresni, ami nagy valószínűséggel úszik a sóban. Sajnos ez mérhetetlenül egészségtelen, hatalmas károkat okozhat a szívben és az erekben, tönkreteheti a vesét és az anyagcserét. Ezért vigyázzunk, de egy kis odafigyeléssel ez kivédhető. Jó kezdet lehet a gyorséttermek mellőzése.

Túl sok fertőtlenítés
Nos, itt is a túlzás a lényeg. Fontos, hogy legyen egy egészséges tisztaságra való törekvés a környezetünkben, ám ha túlzásba visszük, lehet nagyobb kárt okozunk vele, mint gondolnánk. Gyerekkorában mindenki evett koszt, szinte azon élt és tessék, mégis egészséges felnőtt lett belőle.

De miért? Azért, mert az által, hogy nem védtük magunkat állandóan a külső hatásoktól (ami jelen esetben mondjuk egy koszos pocsolya, vagy egy puszi egy kutyától) megerősítettük vele az immunrendszerünket. A különböző antibakteriális kézfertőtlenítők, felmosó oldatok árthatnak a bőrünk pH értékének, és sok esetben ezek durva vegyszerek. Persze vannak bőrbarát változatok, ám már a belélegzett fertőtlenítő-szag sem túl kellemes.