Egészségtelenek a szénhidrátmentes diéták

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A szénhidrátra a fogyókúrázók és a diétázók egyfajta ördögtől való összetevőre tekintenek a zsír mellett, egészségtelennek és kerülendőnek tartják, hiszen a súlyfelesleg jelentős részét ennek tulajdonítják. Ez a megállapítás azonban egy átfogó tanulmány szerint csak részben igaz, sőt mi több, az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy messzire kerüljük el azokat a diétákat, amelyek teljes egészében kivonják étrendünkből a szénhidrátokat, arra ugyanis szervezetünknek éppolyan szüksége van az egészséges működéshez, mint a zsírra vagy a fehérjére.

Az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak a különféle szénhidrátmentes diéták, amelyek gyors eredményt és egészséget ígérnek kipróbálóik számára. Kutatók szerint azonban ez a módszer korántsem tartozik a legegészségesebb megoldások közé, hiszen a szénhidrát egy ugyanolyan fontos tápanyag az étrendünkben, mint bármi más, ezáltal a szénhidrát megvonásával nagyon súlyos betegségeket is előidézhetünk.

A táplálkozási tanácsadók szerint a legnagyobb probléma azzal van, hogy az emberek nem tesznek különbséget szénhidrát és szénhidrát között, pedig ennek is létezik egészséges és nem egészséges változata, de ettől eltekintve is mindkettőre szüksége van szervezetünknek az egészséges működéshez.

A múltban számtalan neves sztár – köztük például Lady Gaga is – felszólalt a szénhidrátban gazdag táplálkozás ellen, így sokan megvonják maguktól a pizzát, a kenyeret vagy éppen a különféle tésztaféléket.

Mindez ideig-óráig talán jó, hiszen amennyiben nem fogyasztunk búzát, csökkenthetjük a hajhullásra való hajlamot, valamint enyhíthetjük a fáradtságot is. Később azonban a szénhidrátok megvonásával nagyon súlyos betegségek és allergiák is kiüthetnek rajtunk, így az orvosok egyáltalán nem javasolják, hogy kivegyük étrendünkből a szénhidrátokat!