Egy gomba lehet a megoldás a méhnyak-rák ellen?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Egy amerikai kutatócsoport megdöbbentő felfedezéseket tett a méhnyak-rák gyógyításával, illetve megelőzésével kapcsolatban, lévén felfedeztek egy olyan japán gombafajt, ami közvetlenül és közvetetten is képes elpusztítani a problémát előidéző HPV vírus kórokozóit. Mint ismert, a HPV vírus egy roppant fertőző törzs, ami nagyon sok nőt támad meg élete során. Ennél is szomorúbb adat, hogy a HPV vírus minden harmadik nőnél méhnyak-rákot idéz elő, aminek a túlélési esélyei egyelőre nagyon alacsonyak. A legújabb kutatások azonban azt bizonyítják, hogy a problémától tartó nők végre fellélegezhetnek, tudósok ugyanis úgy vélik, hogy végre megtalálták a módját annak, hogy miként lehet hatékonyan védekezni a HPV vírus ellen.

Talán megdöbbentő, de a válasz ezúttal is a természetből érkezett, méghozzá egy japán gombafaj képében. A shiitake a szakemberek szerint olyan különleges ellenanyagokat tartalmaz, ami egyedülálló módon képes arra, hogy elpusztítsa a HPV vírust.

Ezáltal nem csak a fertőzés megakadályozására lenne alkalmazható valamilyen formában a shiitake, hanem már kialakult fertőzések megállításában is, hogy azok ne harapózzanak el olyan mértékben, hogy méhnyak-rákot idézzenek elő a gazdatestben.

Érdekesség, hogy ezeket a különleges gombákat Ázsiában már több száz éve alkalmazzák a gyógyszeriparban, és bár konkrét gyógyszer még nem készült a készítményből, azonban a kutatók jó úton haladnak afelé, hogy hamarosan vakcinákat vagy szájhon át szedhető kapszulákat készítsenek a szérummal a középpontban.

Minderre természetesen egy kicsit még várnia kell az orvostudománynak, hiszen előbb emberkísérleteken is alá kell támasztani a hatóanyag biztonságos működését, amennyiben azonban ez megtörtént, nem kizárt, hogy a HPV vírus többé már nem okoz, vagy csak nagyon ritka esetben halálos betegséget.