Egyél halat!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A hal egészséges, a hal olcsó, a hal tele van olyan, az emberi szervezet számára fontos anyagokkal, melyek más húsféleségben nem található meg. Mégis kevesebb halat fogyaszt a magyar!
Persze, nemzetközi összehasonlításban a magyar halfogyasztás mindig messze alulmaradt a globális átlagtól, ami teljesen normális. A globális halfogyasztásban olyan országok szerepelnek az első tíz helyen, melyek tengerrel vagy óceánnal határosak, így számukra a halfogyasztás teljesen természetes.

Csak sajnos a magyar halfogyasztás a húsz évvel ezelőtti halfogyasztáshoz képest is jelentősen csökkent. Vannak olyan családok, melyek egyáltalán nem fogyasztanak halat, mert félnek a halszálkától, vagy rosszul tűrik a halszagot.

Pedig az „átkosban” munkahelyek tömkelege ajándokozott dolgozói számára, karácsonyi ajándékként élő pontyot, hiszen a magyar karácsonyi vacsora halétel nélkül nem volt karácsonyi vacsora. De abban az időben a háztartások más alkalmakkor is vásárolták és fogyasztották a halételeket – a legkedveltebb volt (és a mai napig kedvenc halfajta maradt) a ponty. De kedvelték a busát, a harcsát is.

Egy piaci felmérés szerint a halfogyasztás még mindig leginkább karácsonykor jellemző, az év többi napján a halhús fogyasztása elhanyagolható: éves szinte, egy magyar állampolgárra 1,5 kilogramm halhús fogyasztását mutatja a statisztika. Ez pedig rettenetesen kevés!

Ma már leginkább a fagyasztott halrudacskákat veszik a családok, bár egy fogyasztói vélemény szerint, reméli, hogy az halból készült.

A halhús nem hizlal, rengetegféleképpen elkészíthető, változatossá téve a családi étrendet. Fogyókúrázóknak, testsúly csökkentő diétázók számára ideális fehérjeforrás. Gyorsan elkészülő ételként az egyik legkedveltebb húsféleségnek kellene válnia, hiszen ma mindenki rohan, gyorsan akarja elkészíteni az ebédjét, vacsoráját.

Arról nem is beszélve, hogy a hal olyan halolajat tartalmaz, mely javítja az agy terhelhetőségét, az omega3 zsírsav megvédi az emberi szervezet érrendszerét, szívét: még sem eszünk belőle eleget. Miért nem?

Te szereted a halételeket? Hogyan készíted el a halat? Írd meg nekünk, hogy kipróbálhassa más is!