Egyél quinoátot!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Mintha káromkodnál, úgy hangzik a legújabb csodamag, mely az idei év egyik szenzációs alapanyaga lesz az egészséges ételek elkészítéséhez! Az idei év sem bővelkedik új, az egészséges életmódba beilleszthető újdonságnak számító élelmiszerekkel.

A quinoát salátáktól kezdve desszertekig bármibe belekeverhető, fehérjében gazdag magféleség. Magas rosttartalommal és egyedi tápanyag összetételében is különbözik a többi egészséges magféleségektől.

Az amaránt hasonló a qiunoáthoz: szintén gluténmentes, és tartalmazza a lizin nevű aminosavat, ami a legtöbb gabonafélében nem található meg.

Kendermag, azték zsálya, lenmag szintén szerepel az új egészséges ételek elkészítéséhez szükséges alapanyag listában, bár ezek a magok nem az újdonságukkal, sokkal inkább ősi jellegűknél fogva hatnak újdonságként.

A kendermag a müzlik kötelező adalékanyagaként jelenik meg idén, de önmagában is fogyasztható. Az azték zsálya és a lenmag kétszer annyi omega3-zsírsavat tartalmaz, mint a kendermag, így fogyasztásukkal sokat tehetünk szívünk és érrendszerünk egészségéért.

Bölénybogyó: bár még nem takarítják be nagyüzemi módban, de a Journal of Food Science szaklapban megjelent kutatási eredmények szerint ez a bogyó a soron következő szuperélelmiszer. Külsőleg nagyon hasonlít a csipkebogyóra, és tartalmazza a likopin nevű antioxidánst, amelyet eddig csak a paradicsomban mutattak ki.

A zöld teák közül a Japán matcha zöld tea kínálja az újdonság varázsát. Kutatásokkal bizonyították, hogy a katekinek, a porosított japán matcha zöld teában százszor nagyobb mennyiségben lelhető fel az antioxidánsok mennyisége, mint a hagyományos zöld teáé.

Ez azért lehet igaz, mert a matcha porhoz a Camellia sinensis teacserje egész levelét megőrlik.