Egyre közelebb a tél, a hidegek, a megfázás, levertség. Mit tehetünk?

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Már ősszel jellemző némi testi-lelki depresszió, hiszen egyre rövidebbek a nappalok, reggel, munkába vagy iskolába induláskor még sötét van és nem mellesleg hideg. Sokan ezt nehezen viselik, ráadásul jön az influenza, a megfázások időszaka is, ami még ront a helyzeten. Egy egészséges, jókedvű, energikus szervezet nehezebben kap el bármilyen betegséget, nehezebben dönti le a lábáról a nátha, a láz. Mit tehetünk, hogy energikusabbak, és testben, lélekben, szellemben egészségesek legyünk? Nézzünk néhány mozgásforma-tippet ennek érdekében:

Jóga: A jóga nem csupán sport, hanem filozófia is. Meglepően sok pozitív hatással bír nem csak a testre, hanem a szellemre és a lélekre is. Megnyugtat, stressz mentesít, élénkebbé teszi az agyműködést, felpezsdít, rugalmasabbá, hajlékonyabbá tesz, a tartásjavító gyakorlatoknak köszönhetően eltűnik a hátfájás, a vállfájás és az elnehezültség érzése, könnyeddé, erőssé, egészségessé és vidámmá varázsol. Mi lehet ennél jobb, ha a világ elkezd néhány hónapra beszürkülni, lehűlni? A jóga miatt lehetőségnek látjuk majd a telet, amikor forralt bort lehet inni, hangulatosan esik a hó, jön a karácsony és felvehetjük a csodaszép télikabátunkat. Nem igényel sok eszközt, csupán egy jóga pléd vagy fitnesz matrac, kényelmes öltözet és esetleg fitnesz labda vagy bosu párna kell hozzá, de végülis nem is szükséges e két utóbbi.

Pilates: szintén segít leküzdeni a hátfájást, az elnehezültség érzetét, felpezsdíti a vérkeringést, a teljes anyagcserét, így kevésbé leszünk fázósak. Ez egyébként a jógára is igaz. Sok gyakorlathoz használnak pilates párnát, amely hatékonyabbá teszi az adott gyakorlatokat. Ezen kívül csak kényelmes ruházat és egy fitnesz matrac kell hozzá és máris indulhat a harc a téli betegségek és rosszkedv ellen.

Kangoo: Ez az a vicces, ugrálós sport, amit aki elkezd, nem bír majd abbahagyni. Egy speciális, rugós cipő segítségével magasra lehet ugrani, viszonylag kis erőfeszítéssel. Leginkább kardio jellegű edzéseket tartanak vele. A kardio mozgás a teljes keringést megdolgoztatja, ezáltal sokkal könnyebben ürül a méreganyag, sokkal hatékonyabb működésre képes az immunrendszer és a vérkeringés felpezsdülése révén a fázásnak búcsút lehet mondani. Sokaknak fázik kezük, lábuk télen, hiába veszik fel a merino gyapjúval bélelt csizmát vagy gyapjúkesztyűt. Ez a rossz keringés miatt van így. A felpezsdült, megfelelő keringés véget vet ennek a roppant zavaró problémának.

Futás: A futás szintén nagyon jó hatással van a keringésre, energizál, felpezsdít, főleg, ha reggel, munkába vagy iskolába indulás előtt futjuk le a megfelelő távot vagy időt. A futás után következő meleg zuhany, esetleg egy jó kis meleg tea felmelegít és egész nap jól érezzük majd magunkat. Szintén nem lesz gond a kéz és lábfázással.