Egyszerű szabályok az egészségért

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Manapság nagy divat lett az egészséges életmódra való buzdítás és a fogékonyság ennek megteremtésére. Ez az egyik leghasznosabb trend, hiszen nem mindegy meddig élünk és időnket milyen életminőségben, egészségi állapotban „töltjük le”. Az egészséges életmód nem feltétlenül arról szól, hogy vegánok, paleok (sokaknak bevált és működő életmód) vagy fényevők vagyunk, hanem arról, hogy nem mérgezzük magunkat és szabadidőnkben fejlesszük a testünket, lelkünket és szellemi képességeinket.

Akad néhány egyszerű szabály, melynek betartásával sokkal egészségesebbek lehetünk. Az első és legfontosabb a táplálkozás. Szokás mondani, hogy „az vagy, amit megeszel”. Ez azért igaz, mert a szervezet abból építkezik, amilyen tápanyaghoz hozzájut. Nyilván nem tud beépíteni olyan fehérjéket, melyekkel nem kerül kapcsolatba, és nyilván el tudja raktározni azt a felesleges zsírt, amit megkap.

Ha odafigyelünk arra, hogy a tartósítószeres és egyéb kellemetlen anyagokkal kezelt ételeket nem esszük meg, már sokat tettünk magunkért. A cukrot, zsírt, hasztalan szénhidrátokat könnyen helyettesíthetjük más termékekkel, melyek már nem csak a bioboltok polcain érhetőek el.

Érdemes viszont olyan ételeket nagy mennyiségben fogyasztani, melyek élettani hatása kimondottan pozitív. A második vagy talán ez lenne a legfontosabb, hogy kellő mennyiségű folyadékhoz jussunk hozzá. Legyen meg az a napi két liter! A harmadik szabály a mozgás.

A testünk karbantartása, hajlékonyságának megőrzése nagyon fontos. Heti szinten legalább 2-3 alkalommal mozogjunk valamit. A testi egészségen kívül a lelki és szellemi egészség is lényeges. Kerüljük a stresszt, gyakoroljuk az elengedést, ugyanakkor keressünk motivációt és érjünk el sikereket.

A sikerek lökést adnak az élet minden területéhez. A siker eléréséhez alapfeltétel, hogy reális célokat állítsunk fel, amikhez kellő önismeret szükséges. Legyen magunkra mindig néhány óránk, hogy ne vesszünk el a külvilág forgatagában!