Ejtsünk néhány szót az alkoholról az ünnepi iszogatás előtt

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Karácsonykor és főleg szilveszterkor hatalmas mennyiségű alkohol fogy. Sokan részegségig isznak, ez ilyenkor bocsánatos bűn, de rendszert csinálni belőle roppant egészségtelen. Az alkohol nem tápanyag, az alkohol méreg csupán, ami egy ideig kellemes változásokat idéz elő, de nagyon könnyen lehet csúnya vége is az ilyesfajta élvezeteknek.

A másnaposság, sőt a harmadnaposság vagy alkoholmérgezés csak egyik oldala ennek, míg a második oldalon olyan sérülések, balesetek sora található, ami a részegség következtében esett meg. Ejtsünk néhány szót az alkoholról, most, hogy kimondottan szezonja van, hátha sikerül mérsékelni a negatívumokat, mert kevesebbet és okosabban fogyasztunk majd.

Nagyon téves elképzelés, hogy az alkohol, kis mértékben inkább egészséges, mint káros. Ez nem így van, ugyanakkor nagyon sokan hisznek benne. Az alkohol tartalmú italok között akad olyan, ami az alkoholon kívül olyasmit is tartalmaz, ami valóban jótékony hatású, ám ennek ellenére mégsem kellene egészségmegőrző itókának tekinteni például a pálinkát.

A fogfájás, torokfájás, megfázás tüneteinek enyhítésére valóban alkalmas például a pálinka, vagy jót tehet a forralt bor, de ezek nem egészséges mivoltuknak köszönhetőek, inkább a tisztító hatásnak, a maró érzésnek, amivel „megvakarja” a torkunkat, a fertőtlenítésnek a szájban és az orrdugulás megszüntetésének szintén a csípős, erős íz, illat, párolgás miatt.

A bor rezveratrol tartalma miatt az érrendszer a vér egészségét segítheti elő, ezzel kilép némileg a káros alkoholtartalmú italok körből, ám a mai borpiac annyi szemetet kínál bor címszó alatt, hogy nem minden vörösbor nevezhető jónak. Ráadásul a napi rendszeresség sem megfelelő, inkább heti maximum három vagy négy alkalom és alkalmanként kettő, maximum három deciliter, ami nem okoz negatív hatásokat.

Egyes vélekedések szerint az étkezésekhez elfogyasztott kisebb mennyiségű vörösbor semmi problémát nem okoz, azonban a kutatások még nem szolgáltak ez ügyben konkrét bizonyítékokkal. A vörösbor ráadásul emeli a vér koleszterinszintjét, ahogy sok más alkohol is, ezzel szemben egyes kutatások szerint napi egy deciliter vörösbor kellő mennyiségű antioxidánst tartalmaz.

Nézzük, milyen italok, milyen paraméterekkel rendelkeznek:
A röviditalok alkoholtartalma átlagosan 40%, egy adag belőlük körülbelül 50 kcal tartalommal bír, maximálisan heti szinten egy féri 18 adagot, egy nő 6 adagot ihat meg anélkül, hogy komoly egészségügyi kockázata lenne. A bor 8-14 %-os alkoholtartalom mellett poharanként 85 kcal-t tartalmaz, de az édes fehér akár 100-at is.

Férfiaknál 15-20 pohár, nőknél 8-10 pohár az elfogadható mennyiség heti szinten.  A söröknél nagyjából 3,5 % az alkoholtartalom, egyes kivételektől eltekintve, egy korsó 180 kalóriát tartalmaz, férfiak heti mennyisége 5-8 korsó, nőknél 2 korsó.