Életmódváltással akár a prosztatarák is megelőzhetővé válik!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Az egészséges életmód fontossága mára megkérdőjelezhetetlenné vált. Már eddig is nagyon sok ismert pozitívuma volt az egészséges táplálkozásnak, és a rendszeres testmozgásnak, most azonban egy újabb jótékony hatásra derült fény. A legújabb kutatások eredményei ugyanis, egyértelműen azt mutatják, hogy az egészséges életmód akár a prosztatarák kialakulásáért felelős káros folyamatokat is vissza lehet fordítani, amennyiben időben észbe kapunk és megreformáljuk az életvitelünket.
Eddig azt hihettük, hogy végzetünk meg van írva a génjeinkben. Most azonban ez az állítás megdőlt, ugyanis helyes életmóddal akár a prosztatarák visszafordítható, megszűntethető. Egy nemrégiben megjelent tanulmányban olvasható, hogy az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás beiktatása a mindennapokba, valamint a stresszoldó technikák alkalmazása jelentős változást okozhat a korai stádiumban járó, prosztatarákos férfiak állapotában.

A San Franciscoi Egyetem kutatói által végzett vizsgálatban 30 olyan férfi vett részt, akik a prosztatarák korai stádiumában jártak. Ezek a férfiak nem vetették alá magukat a hagyományos kezeléseknek, így alternatív megoldásként részt vehettek a kutatásban. A férfiak prosztatájának állapotát a kutatás elején, majd ezt követően legközelebb az életmódváltást követő harmadik hónapban vizsgálták meg.

A két vizsgálat között eltelt idő alatt a férfiak állapotában jelentős változás állt be, amit egyértelműen az életmódváltás okozott, hiszen sem kemoterápiában, sem gyógyszeres kezelésben nem részesültek a vizsgált személyek. A 30 férfi mindegyike a vizsgálat alatt eltelt három hónapban rengeteg gyümölcsöt, zöldséget, hüvelyest, szójaterméket fogyasztott. Napi 3 gramm halolajat, 100 egységnyi E vitamint, 2000 milligramm C vitamint és 200 milligrammnyi szelént fogyasztott.

Rendszeresen jógáztak, meditáltak, légző gyakorlatokat végeztek, vagyis e módon igyekeztek csökkenteni a stressz káros hatásait. Mindemellett naponta 30 percet sétáltak, vagyis csupán könnyű testmozgást végeztek. Mindez vezetett arra a meglepő eredményre, hogy a rákos megbetegedésekért felelős gén jelentősen legyengült. Ezzel szemben azonban, a védekezésért felelős gének sokkal erősebbé váltak, vagyis a rákmegelőzés célját szolgáló gyógyszerek hatásával megegyező eredményt sikerült elérni csupán azzal, hogy egészséges életmódra tértek át a vizsgált férfiak.

Te odafigyelsz arra, hogy egészséges életmódot kövess? Fontosnak tartod a rákmegelőző lehetőségeket kutató tanulmányokat?