Életünk első három éve határozza meg azt, hogy mennyire leszünk egészségesek felnőttként!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Dán kutatók meglepő kutatási eredménnyel rukkoltak elő nemrégiben. Az általuk végzett tanulmányban ugyanis arra döbbentek rá, hogy életünk egyik legmeghatározóbb szakasza a születésünkkel kezdődik el és eltart egészen 3 éves korig.
Ez alatt a 3 év alatt dől el az, hogy később, életünk további részében egészségesek leszünk-e, vagy lesznek-e egészségügyi panaszaink felnőttként.

Az általános vélekedés eddig az volt, hogy az életmódunk határozza meg azt, hogy betegek leszünk-e vagy sem. Most ez a feltételezés alaptalannak látszik, hiszen a dán szakemberek azt vallják, hogy minden az első három évünk alatt dől el. Lássuk, mit is figyeltek meg pontosak a kutatók!

Csecsemőkorban, - amikor még anyatej a legfőbb táplálék számunkra - egyértelműen megfigyelhető az, hogy az anyatej segíti a normál bélflóra kialakulását. A jótékony tejsavbaktériumok ekkor telepednek meg a bélcsatornában, vagyis az immunrendszer alapjai ekkor „helyeződnek le” a testünkben. A normál bélflóra megléte elengedhetetlenül fontos az immunrendszer tökéletes működéséhez, illetve a betegségek megelőzésében is igen nagy szerepe van.

Nem véletlen tehát, hogy az anyatejes táplálást szorgalmazzák a védőnők és az orvosok, hiszen egy szoptatott csecsemő immunrendszere rendkívül gyorsan fejlődik. Gondoltad volna, hogy a hosszantartó anyatejes táplálással, jó eséllyel meg lehet előzni a későbbi életkorban kialakuló cukorbetegséget, egyes bélgyulladásokat, allergiát, vagy az elhízást? Az anyatej hosszan tartó védelmet nyújt a szervezet számára, ezért nem meglepő az sem, hogy miért tartják az anyatejet a legtökéletesebb emberi tápláléknak.

A bélflóra a hozzátáplálás elkezdésekor, vagyis nagyjából 9 hónapos korban elkezd módosulni, erősebbé, még stabilabbá válik, ami eltart egészen 3 éves korig. Amennyiben életünk első három évében bőségesen jutottunk anyatejhez és emellett a hozzátáplálás időszakában is egészséges, jó minőségű ételeket fogyasztottunk, igen jó esélyünk van arra, hogy hosszú és egészséges életet élhessünk!

Azoknak sem kell elkeseredniük, akik valami miatt nem tudják szoptatni a kisbabájukat, hiszen ma már számos olyan jó minőségű tápszer érhető el, ami bővelkedik jótékony hatású pre- és probiotikumokban. Te meddig szoptattad a kisbabádat? Szerinted is az anyatej a legfontosabb táplálék egy kisbaba számára?