Előzd meg a légúti betegségeket!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A téli hónapok alatt nagyon sok problémát okozhatnak a légúti megbetegedéseket okozó baktériumok és vírusok. Nem beszélve a drága antibiotikumokról, probiotikumokról és egyéb szerekről, amelyeket a kezelőorvos elrendelhet a betegnek. Éppen ezért, a legokosabb az, ha mindenáron megpróbálod megelőzni a betegségek kialakulását. Ennek érdekében nagyon fontos, hogy rendszeresen moss kezet.

Mit is jelent ez?
Nagyjából azt, hogy óránként érdemes elvonulnod a fürdőszobába és alaposan meg kell sikálnod a kezeidet. A kézmosáshoz használj szappant és bő forró vizet is. A kézmosás legalább 20 másodpercen át tartson. Ha nincs óra a közelben, akkor az is elegendő, ha kézmosás közben, magadban elszámolsz 20-ig.

Amennyiben nincs kézmosásra lehetőséget, úgy azt javasoljuk, hogy ne érj az arcodhoz, szemedhez, orrodhoz, szádhoz vagy füledhez mosatlan kézzel.


Ezeken a helyeken keresztül ugyanis, a kezeden lévő baktériumok és vírusok könnyedén bejuthatnak a szervezetedbe, ahol aztán elszaporodnak és megbetegedhetsz. Fontos, hogy a beteg embereket lehetőség szerint kerüld el. Igyekezz kevés időt eltölteni a beteg emberekkel, tömegközlekedés helyett például sétálj a friss levegőn. A betegségek ugyanis, szoros érintkezés, közeli kontaktus útján, a levegőben tudnak terjedni, tehát a buszon ülve is el tudod kapni a náthát.

Igyekezz rendszeresen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, valamint védekezhetsz multivitamin készítmények szedésével is. Sokan azért nem vesznek, esznek elegendő gyümölcsöt és zöldséget a téli időszakban, mert azok eléggé drágák. Ez nem jó dolog, hiszen gondolj csak bele abba, hogy a betegségek kezelésére irányuló kezelés költségei sokkal drágábbak lehetnek, mint napi egy-két alma. A köptetők, a lázcsillapító szerek, az antibiotikum, az orrcsepp, a szopogató tabletták sokkal-sokkal többe kerülnek, mint napi néhány szem gyümölcs.

Moss kezet rendszeresen, fogyassz zöldséget és gyümölcsöt minden nap, sétálj sokat a friss levegőn, és akár betegség nélkül is átvészelheted az idei telet.

Te mennyi gyümölcsöt és zöldséget fogyasztasz a téli hónapokban? Hogyan védekezel a nátha ellen? Van valami bevált praktikád az immunerősítésre?