Érdekes tények, hogy mi mindenre jó a sport!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A sport kapcsán bizonyára mindenki tudja, hogy egészséges, hogy erősebbek és izmosak leszünk általa, javíthatjuk vele állóképességünket és erőnlétünket is, de a rendszeres testmozgás az egészséges életmód részeként még számtalan dologra kiváló. Az alábbiakban a legérdekesebb kutatási adatokat gyűjtöttük össze:

1. A Regensburgi Egyetem munkatársai bizonyították be, hogy a küzdősportok, de főként a karate segít a fiatalság megőrzésében. Azok az idősebb emberek ugyanis, akik rendszeresen eljárnak karate edzésre szellemileg sokkal frissebbek és kevésbé hajlamosak a depresszióra, ezen felül pedig mozgásszerveik is lényegesen fejlettebbek.

2. Több mint 10 tanulmány bizonyította, hogy ha sportolunk, akkor tegyük azt a szabadban, mert sokkal jobb hatást érhetünk el vele például a stressz leküzdésében, vagy a depresszió elleni harcban, hovatovább jobb eredmény érthetünk el akkor, ha a dühtől vagy a bánattól szeretnénk megszabadulni.

3. Egy brit sportorvosi kutatás bizonyította be, hogy a mozgáshiányos állapot alapesetben sokkal károsabb hatást vált ki szervezetünkből, mintha minimális túlsúlyt cipelnénk magunktól. Magyarán tehát sokkal fontosabb a rendszeres testmozgás, mint a fogyás.

4. A sport az egyik legjobb módszere annak, hogy megelőzzük, vagy legalábbis késleltessük az Alzheimer-kór kialakulását, hiszen segítségével karban tarthatjuk szív- és érrendszerünket, ami hozzájárul ahhoz, hogy agyunk idő előtt leépüljön.

5. A rendszeres edzés kiváló védelmet nyújt a stresszel szemben is, amire a Bázeli Egyetem kutatói találtak bizonyítékot. Kutatásaiból kiderült, hogy azok az emberek, akik jó erőnléttel rendelkeztek, és sportosak voltak, sokkal könnyebben kezelték a stresszesebb helyzeteket.

6. A sportolók általában sokkal jobban is tanulnak, mint azok a társaik, akik nem mozognak. Svéd kutatók jöttek rá arra, hogy a tanulók teljesítménye átlagosan 30 százalékkal jobb, ha rendszeres testmozgást végeznek, érdekesség pedig, hogy míg a nők esetében az edzések intenzitásával, addig a férfiaknál az erőnléttel függ össze az iskolai teljesítmény.

7. Amerikai tanulmányokból kiderült továbbá az is, hogy a jobb erőnléttel rendelkező emberek sokkal kisebb valószínűséggel szenvednek daganatos megbetegedésektől. Ehhez hetente legalább kétórányi intenzív sportra van szüksége mindenkinek.