Étkezz karácsonykor is egészségesen!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Sokak számára a karácsonyi ebéd vagy vacsora egyet jelent a zsíros, hizlaló, nehéz fogások, édes, habos, krémes sütemények tömkelegével. A nők legnagyobb része biztos abban, hogy december utolsó két hetében 2-3 vagy akár 4 kilogrammot is hízni fog, minden évben. De vajon a karácsonyi menünek törvényszerűen hizlalnia kell? Vagy van más megoldás is a karácsonyi menü összeállítása során, mint a zsíros, nehéz hagyományos ételek készítése? Jó hír, hogy van más lehetőség is! Ha okosan állítod össze a karácsonyi menüt, szinte biztos lehetsz benne, hogy nem terheled majd le a szervezetedet a nehéz ételekkel. Lássuk, mire kell ügyelned a karácsonyi menü elkészítésénél, az egészséged és a testsúlyod érdekében.

A levesekkel alapvetően nincs gond, hiszen a levesek nagyrészt vízből, folyadékból állnak. Arra azonban ügyelned kell, hogy ne sózd túl a levest, mert akkor bizony már ártalmas is lehet az egyébként egészséges fogás. Karácsonyi hagyományos étel a halászlé, ami zsírszegényen, sovány halhúsból elkészítve igen tápláló és egyben egészséges fogás.

Azonban, igyekezz a levest kenyér nélkül enni, így biztosan nem ártasz majd az egészségednek és a testsúlyodnak sem. A töltött káposzta kicsit már nehezebb ételnek számít, ám hagyományosan ez a fogás is ott van a legtöbb karácsonyi menüben. Igyekezz szalonna nélkül készíteni, kevés olaj felhasználásával, továbbá sovány darált húsból és barnarizsből készítsd el a tölteléket.

A tejfölt helyettesítheted natúr joghurttal és próbáld ezt a fogást is kenyér nélkül felfalni. A süteményeket igyekezz édesítőszerrel készíteni, hogy kevesebb cukrot vigyél be a szervezetedbe. A sütemények tésztájának elkészítése során használj fele-fele arányban teljes kiőrlésű lisztet és fehér lisztet.

Abban az esetben, ha már nagy tapasztalattal rendelkezel a sütésben, akkor esetleg teljes mértékben el is hagyhatod a fehér, finomliszt alkalmazását. A teljes kiőrlésű liszttel ugyanis, kicsit nehezebb bánni, nehezebben állhat össze a sütemény tésztája.

Fontos, hogy karácsonykor sok zöldség is kerüljön a tányérra, ezért ne sült burgonya, vagy krumplipüré legyen az egyetlen köret, hanem kínálj salátát is, hogy aki könnyebb fogásra vágyna, az is tudjon jóízűen lakmározni.

Sovány, zsiradék nélkül sütött húsok, grillezett húsok is bátran fogyasztható, salátakörettel, vagy főtt burgonyával. A gyümölcsökről sem szabad megfeledkezni, hiszen natúr joghurttal elkeverve ízletes gyümölcssalátát készíthetünk el, hozzáadott cukor nélkül.