Évekkel meghosszabbíthatjuk életünket a rendszeres mozgással

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Azt eddig is biztosan tudtuk, hogy a rendszeres testmozgás rengeteg pozitív hatást gyakorol életünkre és életminőségünkre, svéd kutatók azonban most pontosan kiszámolták, hogy akik rendszeres sporttal tartják kordában magukat, akár hat évvel is tovább élhetnek majd, sőt mi több, amennyiben fiatalabb korukban mozognak, idősen is aktívabbak maradnak. A kutatást a stockholmi Karolinska Intézet munkatársai végezték el több mint 1800, átlagosan 75 év feletti ember részvételével, akiket követéses módszerrel ellenőriztek, illetve jegyezték fel adataikat közel 20 éven keresztül.

A vizsgálatból a kutatók megállapították, hogy azok a férfiak, akik a jelenlegi útmutatások szerint a leginkább egészséges életmódot folytatták, és rendszeresen mozogtak, átlagosan hat, míg a nők átlagosan öt évvel élhettek tovább más, egészségtelenebb életformát folytató embertársaikhoz képest. A szakértők kiemelték, hogy az egészséges, mozgásban gazdag életmódot soha nem késő elkezdeni, hiszen még idősebb életkorban is megnövelhetjük élethosszunkat, ha megváltoztatjuk életvitelünket és szokásainkat.

Az adatok elemzését követően rengeteg érdekes összefüggésre fény derült, ezáltal például arra is, hogy a dohányosok átlagosan egy évvel korábba haltak meg azokhoz az embertársaikhoz képest, akik nem éltek ezzel a káros szenvedéllyel, azonban akik még középkorúként leszoktak a cigiről, közel ugyanaddig éltek, mint a nemdohányzók.

Ha valaki csak rendszeresen sétált, úszott, esetleg laza tornát végzett élete során, az átlagosan két évvel élt tovább a tanulmány szerint, de növelte az életkort az is, ha valakinek nagy volt a családja, illetve a baráti köre. Ők átlagosan másfél évvel élhettek tovább azoknál a kortársaiknál, akik nem rendelkeztek ezzel a kiváltsággal.

A kutatók megállapították, hogy a kocogás és a laza futás a közhiedelemmel ellentétben még az idősebb emberek egészségére sem káros, sőt mi több, rengeteg előnyük származhat a futásból, hiszen ez javítja az oxigénfelvételt, a szívműködést, miközben csökkenti a vérnyomást, és segít megelőzni az elhízást is.

Az elhangzottak, illetve a kutatás egyéb statisztikái alapján számolták ki a kutatók azt, hogy az egészséges életmódot folytató férfiak átlagosan hat, míg a hasonló formában élő nők öt évvel hosszabb életre számíthatnak azokhoz képest, akik nem élnek egészségesen.