Evezőpad-evezőgép helyes használata

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Az evezőpad vagy más néven evezőgép egy nagyon összetett hatást elérő fitnessgépezet. Sokan szeretik, nagyon népszerű, mivel nem egy konkrét izomcsoportra vagy csak a kardiozásra használható hanem szinte minden egyesit egy gépben. Az evezés elkezdéséhez a lábakra, a befejezéséhez a karokra van szükség, közben pedig az egész felsőtest (hasizom, hátizom, vállizom, mellizom, mély hátizmok) is dolgoznak.

Nagyon fontos azonban az, hogy hogyan végezzük az evezőpadon, evezőgépen az edzést. A helyes testtartás, a helyes használat minden gyakorlat és minden géppel végzett edzés elsőszámú feltétele. Nem csak azért, mert a helytelen testtartás és helytelen használat során nem lesz olyan hatékony az edzésünk, mint szeretnénk, hanem azért, mert súlyos sérülések, izületi és gerincbántalmak, sőt, sérvek is következhetnek az edzések helytelen végzéséből.Erre ugye senkinek nincs szüksége?

Az evezőgépet nem nehéz helyesen használni. Eleinte kell némi odafigyelés, aztán már rutinból fog menni. Nos, hogyan is használjuk helyesen az evezőpadunkat?

Az evezőgép használata során a felsőtest és az alsótest egyaránt nagy terhelésnek van kitéve. Az evezés csapásainak számát növelve vagy az evező ellenállását fokozva lehet növelni az edzések intenzitását. Nagyon kell figyelni arra, hogy ne állítsuk túl erősre a gépet, hiszen a fokozatosság nagyon fontos a sportban.

A túledzés, az izületek felkészületlensége hatalmas bajokhoz vezethet, melyek miatt huzamosabb ideig nem tudunk majd edzeni. Az evezőgép helytelen használata elsősorban gerincproblémákat tud okozni. Az evezőgépek mindegyik ugyanazon el alapján működik.

A testsúlyunkat egy csúszó vagy guruló ülőfelület tartja, ami előre-hátra mozog. Ezt a mozgást a lábaink és karjaink segítségével idézzük elő. Nyilvánvaló tehát, hogy egy görnyedt tartásban nem megfelelő az erőhatás eloszlása és a gerinc sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve, mint normál esetben, ráadásul a pozitúra is erősen káros. Az evezőgépen történő edzés közben nagyon oda kell figyelni arra, hogy a kiinduláskor hajlított térddel, enyhén előre dőlve, de egyenes gerinccel üljünk.

A mozgást lábbal indítsuk, toljuk magunkat hátra, majd húzzuk magunk felé a fogantyúkat és derékból egyenesedjünk fel, esetleg dőljünk hátra. Majd ezt követően engedjük vissza a csúszkáló ülést és a fogantyúkat, megint dőljünk előre derékból, egyenes háttal.