Ezeket az ételeket kerüld el, ha erős és egészséges csontokat szeretnél!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Bizonyára azzal már Te is tisztában vagy, hogy a csontjaid épsége érdekében megfelelő mennyiségű kalciumot és D-vitamint kell fogyasztanod. De tudod-e például azt, hogy melyek azok az ételek, amelyek elfogyasztásával nagymértékben árthatsz a csontjaid egészségének?
Ha ne, akkor most segítünk, ugyanis eláruljuk Neked, hogy mely ételeket, italokat, illetve ízesítő anyagokat kell messzire elkerülnöd a csontjaid egészsége érdekében. Amennyiben Te is erős csontokat és ép fogazatot szeretnél, mindenképpen minimalizálnod kell a só fogyasztásodat! A só ugyanis, képes kivonni a csontjaidból a kalciumot, így az meggyengül, törékenyebbé válik.

A dietetikusok erre rendszeresen fel is hívják a figyelmet, ugyanis már 2300 mikrogrammnyi só is 40 milligrammnyi kalcium elvonására képes. A legokosabb döntés tehát az, ha a só fogyasztásodat lecsökkented. Amennyiben nem tudsz lemondani a sós íz élvezetéről, úgy mindenképpen pótolnod kell valamilyen módon az elvesztett kalciummennyiséget. Mi mégis inkább azt ajánljuk, hogy fogyassz kevesebb feldolgozott élelmiszert, ugyanis ezek sótartalma roppant magas lehet. Számtalan rejtett só forrást fogyasztunk el egy-egy nap alatt.

Amennyiben rendszeresen eszel hamburgert, pizzát, sült burgonyát, készételeket, vagy konzerv zöldségeket, akkor szinte biztosan kalciumpótlásra szorul a szervezeted! Ugyanez a helyzet az üdítőitalokkal kapcsolatban is. A szénsavat tartalmazó italokban foszforsav van, ami nagymértékben hozzájárul a szervezet kalciumszintjének csökkentéséhez. A szénsavas üdítőitalokban többnyire semmiféle hasznos tápanyag nem található meg, így fogyasztásuk kifejezetten nem ajánlott.

Sokkal okosabb döntés az, ha a szénsavas üdítők helyett inkább gyümölcslevet, tejet, vagy szénsavmentes ásványvizet fogyasztasz. Ezzel máris nagyban hozzájárultál ahhoz, hogy csontjaid sokáig épek és egészségesek maradhassanak. A szénsavas üdítőitalok és a túlzott só fogyasztás mellett, a koffein is árthat a csontjaid egészségének.

A koffein 100 milligrammonként, megközelítőleg 6 milligrammnyi kalciumveszteséget tud okozni, ami bár jóval kevesebb, mint a só túlzott fogyasztása esetén fellépő kalciumvesztés, mégis érdemes odafigyelni a koffeinfogyasztás minimalizálására is! Tudtad azt, hogy különböző teák is tartalmazhatnak koffeint? Ha nem, akkor érdemes otthon alaposan átböngészned a teáid dobozát, és azokat, amelyek koffeint is tartalmaznak, csak ritkán, vagy egyáltalán ne fogyaszd, ha erős és egészséges csontozatra vágysz, illetve szép fogakat szeretnél magadénak tudni!

Te mennyi koffeint és szénsavas üdítőitalt fogyasztasz egy nap alatt? A só fogyasztásodra oda szoktál figyelni?