Fáj a hátad? Akkor sem kell lemondanod az úszásról!

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
A krónikus hátfájás – pláne abban az esetben, ha valamilyen komolyabb elváltozás okozza – nagyon kellemetlen tud lenni a mindennapokban, de különösen abban az esetben, ha szeretnénk mellette sportolni valamit, példának okáért úszni. Az úszás ugyanis nagy általánosságban igencsak megerőlteti a hátat, de nem mindegyik úszásnemre húzható rá ez az általánosítás! Példának okáért a mellúszás valóban nem tesz jót a hátfájdalomnak, főleg abban az esetben, ha a fájdalmak deréktájékról származnak, ebben az állapotban ugyanis a hátnak nagyon sokat kell dolgozni ahhoz, hogy testünk fennmaradjon a víz felszínén.

Ellenben például ott a gyorsúszás, ami bár még mindig megerőltető a hát számára, de korántsem annyira, mint a mellúszás, ahhoz mérten sokkal kisebb erőbefektetést igényel. Előnye, hogy olyan úszásnemről van szó, amelynek során törzsünk folyamatosan egyenesen marad, mert a farizmok és a hasizmok megfeszítésével jön létre, ezáltal a gyorsúszás edzi a törzs izmait, ami hosszú távon kiemelkedően jó hatást gyakorol a hátfájásra.

Nyilván először úgy érezhetjük majd, hogy a gyorsúszás nagyon fájdalmas lesz, de ha elsajátítottuk a helyes technikát, érdemes alkalmazni, hosszabb távon ugyanis garantáltan pozitív hatást érhetünk el általa.

Hátfájdalom esetén azonban minden kétséget kizáróan az egyik legjobb és legkímélőbb úszásnem a hátúszás lesz. Noha ehhez is használnunk kell a hátunkat, de nagyjából ugyanolyan formában, mint a gyorsúszásnál, de annál ez a módszer sokkal kíméletesebb, hiszen közben nem kell forgatnunk a fejünket.

Amennyiben tehát nyaki eredetű lenne a hátfájdalom, ezzel a módszerrel garantáltan biztonságosan edzhetünk, sőt mi több, hosszabb távon még garantáltan jót is tehetünk magunkkal.