Fájdalomcsillapítás élelmiszerek segítségével

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
Címkék: Egészség
 
Vannak olyan személyek, akik nem szeretnek mindenféle egészségügyi panaszra gyógyszereket szedni. Különösen igaz ez a fájdalomcsillapítókra, ugyanis számos alternatív módszer segítségével lehet enyhíteni a fájdalmakat. Amennyiben Te sem vagy híve a kemikáliákkal történő fájdalomcsillapításnak, mindenképpen olvass tovább!
Amerikai kutatók ugyanis, roppant érdekes felfedezést tettek néhány élelmiszerrel kapcsolatban. Gondoltad volna például azt, hogy a csokoládé vagy a víz segítségével hatékonyan lehet enyhíteni a különböző eredetű fájdalmakat? A kutatási eredmény közlésére a Journal of Neuroscience című szaklapban került sor.

A kutatás során a szakemberek arra döbbentek rá, hogy a csokoládé olyan területet képes aktiválni az agyban, amely a fájdalmat képes csökkenteni. Emellett egy olyan rész is aktiválódik, amely megnehezíti az evés abbahagyását, vagyis magyarázatot kaptunk arra is, hogy miért olyan nagyon nehéz abbahagyni a csoki fogyasztását egy-két kocka megevése után. A víznek ugyanilyen hatást tulajdonítanak, viszont a csokoládéval szemben a víz nem okoz elhízást sem.

A vizsgálatokat patkányok bevonásával végezték el. A kutatók az állatoknak vizet, valamint csokoládét adtak, majd a ketrecükben elhelyezett lámpát felkapcsolták, hogy az izzó forrósága fájdalmat okozzon a patkányok számára. A csoki elfogyasztása és a víz ivása után a patkányok sokkal jobban tűrték a fájdalmat, mint evés-ivás előtt.

Sőt, voltak olyan egyedek is, amelyek a forró izzó felkapcsolása után tovább ették a csokoládét, mert nem bírtak megálljt parancsolni saját maguk számára. A vizsgálat eredménye tehát egyértelműen azt igazolta, hogy a fájdalommal kapcsolatos reakció csak késleltetve jelentkezett a csokoládé és a víz elfogyasztása után.

Az evés tehát, egy olyan területet ingerelt az állatok agyában, amely a fájdalom enyhítésében képes szerepet betölteni. Eleinte arra következtettek, hogy az állatok a magas kalóriatartalmú csokoládé miatt voltak képesek enyhíteni a fájdalomérzetüket, hiszen szerették volna elraktározni az élelmet.

Ez a feltételezés azonban megdőlt, hiszen ugyanez a fájdalomcsillapító hatás jelentkezett a kalóriamentes víz elfogyasztása után is. Te hiszel abban, hogy a víz és a csokoládé képes csökkenteni a fájdalomérzetet a szervezetben?