Felülésezéssel nem fogsz fogyni

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Fogyókúra mellé sokan sportolnak, hogy leadják a felesleges kilókat. Ez így is van rendjén, hiszen sport nélkül nem fog menni a hosszú távú megoldás. Mindenféle testmozgás jó, ám a gyors és hatékony fogyáshoz vannak kifejezetten alkalmas, és kevésbé alkalmas edzésformák. Aki otthon akar javítani a megjelenésén, és csak úgy magától elkezd egy kicsit edzegetni, sokszor csak a hagyományos felülés, lábemelés, guggolás és esetleg karhajlítás, közismertebb nevén  fekvőtámasz kombinációval próbálkozik. Mások a futást választják, de sokan tornáznak alakformáló videókra is. Az utóbbi két megoldás a hatékony, az első inkább az izomépítés, feszesítés szempontjából hatékony.

Az izmokra ható edzés nem éget el annyi zsírt, mint amennyitől meg szeretne szabadulni a fogyókúrázó. Az izomra ható edzések az anaerob mozgásformák csoportjába tartoznak, amikhez nincs szükség a szervezetben az anyagcsere felgyorsulására, mert az energiafelhasználást, az kalória elégetését a szervezet megoldja önmagán belül.

Tulajdonképpen az energia átalakítása következik be. Természetesen ez is energiaveszteséggel jár, így mindenképpen hasznos, viszont ez az energiaveszteség messze nem elég a sikeres fogyáshoz. Aki lapos hasat szeretne, annak először le kell dolgoznia róla a zsírfelesleget, aztán pedig meg kell erősítenie és növelnie az izmokat. Ugyanez a helyzet más testrészek esetében is.

Ettől függetlenül több szempontból is érdemes az izomerősítő anaerob gyarkorlatokat vegyíteni a kardiózás. Előszöris az izom fenntartása sokkal több kalóriát igényel, mint a zsír fenntartása, így a napi kalóriafelhasználás plusz edzés nélkül is annál több, minél több izom van egy testen. Másrészt a fogyás mellett a feszesítés is szükséges ahhoz, hogy a leadott kilók után ne egy karcsúbb, de löttyettebb test legyen az eredmény.

Mindemellett az edzéseknek változatosnak kell lenniük, és a szervezetet nem árt különféle módon edzeni, hogy az erőnlét, az állóképesség és az egészségi állapot javuljon.

Összességében tehát kijelenthető, hogy konkrétan a fogyáshoz nem a felülésezésen keresztül vezet az út, de a fogyáshoz vezető úton felülésezés is van. A kardiózásra nagyon hatékony a megfelelő ideig és megfelelő intenzitással végzett futás.

Az ellipszis tréner, a fitball labdán végzett kardio gyakorlatok, a spinning, zumba és hasonlók, mind mind nagyon jól felpörgetik a keringést, az anyagcserét gyorsítják, és megkezdődik a zsír energiává való átalakítás. Ha ezt követően némi anaerob edzés, például felülés, guggolás, lábemelés és hasonlók is be vannak iktatva, a siker biztos , látványos.