Fenékfeszesítés 4 gyakorlattal

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Nőknek és férfiaknak egyaránt fontos a feszes fenék. A sajátjuk éppúgy, mint párjuké, leendő párjuké, így hát mindenképpen érdemes vele foglalkozni. Jó hír az, hogy egyáltalán nem nehéz, csak kellő motiváció és kitartás kell hozzá. Van néhány egyszerű gyakorlat, amivel rövid időn belül látványos eredményt érhetünk el és még csak nem is kell fél napokat az edzőteremben vagy a futópályán tölteni. Néhány perc, maximum negyed óra otthon és egy hónap alatt már látható a javulás. Persze nem árt, ha tudunk több időt szánni rá, de az időhiányban szenvedők megsegítésére most szorítkozzunk a magunkból még kipréselhető minimumra. A negyedórát igazából napjában többször is ki lehet használni, mindenki a saját lehetőségeihez tudja igazítani ezeket a fenékfeszesítő gyakorlatokat.

  • Guggolás. Mindenhol azt olvasni, azt hallani, hogy a feszes fenék eléréséért guggolni kell. Igaz. Ez a gyakorlat a leghatékonyabb, főleg, ha szakszerűen végezzük. Nem kell száz meg száz guggolásra gondolni, elég eleinte több lépésben 15-20. Idővel ezt a számot növelni kell, hogy a hatás megmaradjon és változatossá is kell tenni, de ez nem nagy ügy, elég csak nagyobb vagy kisebb terpeszbe állni, esetleg szumó lábtartással végezni és máris újdonságot kap a fenékizom. Nem szabad hagyni, hogy megszokja az edzést, mert lassabban fog fejlődni. A szakszerű guggolás úgy néz ki, hogy a hát egyenes, a térd nem megy a lábfej vonala elé. Nem kell teljesen leguggolni, elég, ha a comb vízszintbe kerül a talajjal. Izületi bajokkal küszködőknek nem ajánlott.
  • Lábemelés. Szokásos, tipikus női gyakorlat. Állva, a padlón térdelve is művelhető. Ebből bizony a százat simán meg kell csinálni, hogy hatékony legyen, de megéri. Lassabban hoz fejlődést, mint a guggolás, viszont annak, aki térdfájós, inkább az ilyesmi ajánlott. A lábemelést hátrafelé vagy oldalra is lehet, sőt kell is végezni. Mindegyik irány más izomra hat, így a teljes, kerek egész edzést akkor érjük el, ha a fenekünk és combjaink minden lehetséges izmát megformáljuk egy kicsit.
  • Csípőemelés. Feküdjünk hanyatt, húzzuk fel a térdeinket, tegyünk lábunkat egy átlagos terpeszbe (vállszélesség) és toljuk felfelé a csípőnket. Mindezt nagy terpeszben és zárt lábbal is lehet végezni, sőt az elszántabbak és a haladók egylábbal is próbálkozhatnak. Nem csak a feneket edzi hatékonyan ez a gyakorlat, de a hasizmokra is hatással van egy picikét, valamint a comb és vádli izmaira is hat.
  • Kitörés. Noha a kitöréses gyakorlat leginkább a combokon hoz látványos eredményt, a fenékizmokat is hatékonyan formálja, növeli. Ez sem ajánlott az izületi bajokkal küzdők számára, mert súlyos következményekkel járhat, ha elkezd kikopni a térd.