Fitnessgépek a hatékonyság érdekében

Publikálás: | Módosítás: | Szerző:
 
Az edzés, a sport saját testsúllyal, edzőterem nélkül is hatékony, ám nem minden esetben. A testépítés például szóba sem jöhet, ha nincs meg a megfelelő súlyzó háttér és egyéb gépek, amikkel folyamatosan növelhető a teljesítmény, az izomtömeg, az erő. A fogyni vágyók, vagy a formálódni vágyók és egészségesen élők esetében persze a parkban futás, a felülések, lábemelgetések és hasonló egyszerű, gépeket nem igénylő tevékenységek, gyakorlatok tökéletesen elegendők, ám a valódi hatékonyság, a nagy eredmények elérése, megköveteli a profibb hátteret. Mégpedig fitnessgépek formájában, melyek mellé jól jöhet még egy személyi edző is, bár az utóbbi talán inkább csak másodlagos.

A fitnessgépek profi felszerelések, melyek speciális vagy sokrétű felhasználást tesznek lehetővé. A futópadok, elliptikus trénerek, evezőgépek, fekvenyomó és haspadok vagy a vibrációs trénerek mind-mind azt hivatottak elősegíteni, hogy gyorsabban és hatékonyabban érjük el a sportolásban a céljainkat.

Ha például futni szeretnénk, de nincs hová lemenni, vagy nem akarunk mások szeme láttára edzeni, akkor elmehetünk egy fitnessterembe vagy beszerezhetünk egy futópadot otthonra. Ha csak kevés időnk van munka előtt, akkor is rá tudunk pattanni egy fél órára, a zuhany is kéznél, és már mehetünk is a dolgunkra, tudva, hogy mára megtettük a magunkét.

Az elliptikus trénerrel, evezőpaddal ugyanez a helyzet. Ráadásul a szabadban végzett futásnál sok esetben sokkal hatékonyabbak ezek a gépek. A nem terepfutásnál csak a futás gyorsaságát és hosszát szabályozhatjuk, míg egy futópadnál a pad dőlésszögével is lehet nehezíteni a dolgunkat.

A fitnessgépek többsége már el van látva pulzusszámlálóval is, ami a kardiózásban van nagy segítségünkre, de a programozható edzéstervek is nagyon hatékonyak, ha mi magunk nem tudunk az edzések során saját tervet betartani, vagy esetleg szívesen hallgatunk a profikra és az ő terveiket követve valósítjuk meg a kitűzött célt.

A fekvenyomó pad is megkerülhetetlen alapkellé, leginkább a férfiak számára, akik vastagabb, erősebb karokat, széles vállakat és látványos mellizmokat szeretnének magukra pakolni. A nagy súlyok megmozgatása nélkül ez kivitelezhetetlen, ráadásul az sem mindegy, milyen jelegű emelgetésről van szó. Mellizomra a fekvőtámaszon kívül a fekvenyomás hasznos.

Míg a fekvőtámasznál nincs mód hatalmas súlyok megmozgatására egészségkárosodás nélkül, addig a fekvenyomásnál van. A haspadok is hatékonyabbak, mint a sima felülések. A haspadok kényelmes fekvőfelülettel, lábtámasszal és fokozatosan állítható dőlésszöggel a lehető legjobb eszközök a has izmainak megdolgoztatására, építésére és formálására.